Hlavní navigace

Google bude nabízet e-knihy

3. 6. 2009

Sdílet

Google má v plánu na konci roku přijít se službou, která nabídne vydavatelům možnost prodávat digitální kopie jejich knih, a to skrz partnerský program, který nyní dovoluje nakladatelům zařadit jejich knihu do databáze pro vyhledávání Googlem, vyplývá to ze zprávy, kterou společnost vydala v pondělí.

Tento krok bude znamenat přímý souboj internetové společnosti Google a firmy Amazon.com a její služby Kindle. Vzhledem k tomu chce Google také nabídnout otevřenou platformu pro čtení knih a přístup k nim.

Toto oznámení přišlo den poté, co New York Times přinesl zprávu o tom, že Google chce prodávat e-knihy online.

Google vyjádřil touhu vytvořit a provozovat „digitální knižní ekosystém", který učiní knihy partnerských vydavatelů firmy přístupné ke stažení pomocí jakéhokoli zařízení s přístupem na internet, ať už jde o PC, smartphone, netbook, nebo přímo zařízení pro čtení elektronických knih.

CS24

E-knihy stažené z Kindle Store společnosti Amazon.com mohou být čtené pouze pomocí zařízení Kindle nebo pomocí Kindle software na iPhonu a iPodu firmy Apple.

Amazon.com zveřejnil minulý měsíc novou verzi zařízení Kindle reader. Nový Kindle DX s větší obrazovkou je uzpůsoben pro lepší zobrazení novinových a časopisových článků než předchozí verze. Společnost také spustila nový Kindle Store optimalizovaný pro prohlížeč internetu Safari, který je implementovaný v iPhonu. Tento obchod nabízí 280 000 e-knih k prodeji.