Hlavní navigace

Google chce vytlačit tradiční SMS

26. 4. 2018

Sdílet

 Autor: © Alexander Santander - Fotolia.com
Google přehodnocuje své úsilí na poli messagingových aplikací. Z aplikace Allo přesouvá svou pozornost na nový produkt jednoduše nazvaný Chat.

Slibuje, že Chat nabídne obohacené multimediální a uživatelsky přátelské funkce, které můžeme najít v jiných aplikacích typu iMessage či WhatsApp – včetně skupinových komunikací, potvrzení o přečtení, obrázků a video obsahu ve vysokém rozlišení, zobrazení, zda vám někdo aktuálně píše či integrovaného googlovského asistenta.

Má jít o službu z kategorie RCS (Rich communication services), které věří, že se v budoucnu stane standardem, jenž je náhrada SMS. Tedy že nepůjde o službu pouze pro uživatele Googlu, čemuž může nasvědčovat i to, že společnost pro myšlenku získala už 55 operátorů a 11 výrobců mobilních zařízení, včetně Samsungu, Huawei či dokonce Microsoftu.

Chat by se tak brzy mohl objevit i na Windows 10. Apple ve výčtu zatím chybí, ačkoliv Google s ním údajně spolupráci aktivně domlouvá.

Dle Googlu bude RCS defaultně součástí androidovské aplikace Zprávy a pokud bude službu podporovat i operátor, zprávy budou automaticky odesílané jako RCS. Stejně tak, pokud příjemce bude mít pro RCS přizpůsobený telefon (včetně podporujícího operátora), obdrží zprávu rovnou jako RCS.

Pokud ne, bude automaticky převedena do formátu tradiční SMS.

Podle zpráv na serveru The Verge přitom budou takové zprávy spotřebovávat data, nikoliv finanční kredit jako SMSky.

Na druhou stranu, Chat prý nenabídne natolik kvalitní šifrování jako například iMessage nebo Signal. Další podrobnosti týkající se Chatu by měl Google zveřejnit na své I/O konferenci příští měsíc.

Byl pro vás článek přínosný?