Hlavní navigace

Google Chrome: – tipy a triky

1. 12. 2008

Sdílet

Pracujeme s internetovým prohlížečem ChromeV internetovém prohlížeči Google Chrome se skrývá celá řada drobný...


Pracujeme s internetovým prohlížečem ChromeV internetovém prohlížeči Google Chrome se skrývá celá řada drobných vychytávek, které však práci s tímto programem značně zefektivňují a přitom zároveň přispívají ke zvýšení bezpečnosti. V tomto článku se dozvíte, jak zvýšit produktivitu při práci právě s tímto internetovým prohlížečem. Mimochodem rovněž zjistíte, že Google má i smysl pro humor.Internetový prohlížeč Google Chrome je na světě jen několik týdnů a ještě k tomu pouze jako betaverze, ale už se stačil postarat o pořádný rozruch. Hned po několika hodinách, kdy byl dán k dispozici pro stažení, začal zdatně konkurovat internetovému prohlížeči Opera.
Krátce nato se začaly objevovat hlasy různých odborníků na počítačovou bezpečnost, obávající se takřka lavinovitého šíření tohoto prohlížeče. Před prohlížečem dokonce varoval i Federální úřad pro bezpečnosti v IT (BSI). Google zase všechna obvinění namířená na něj důrazně odmítl. Příčinou všech obav byly všeobecně známé snahy Googlu o získávání dat z počítačů uživatelů a také to, že se v případě prohlížeče Chrome jednalo o uvolnění velmi rané betaverze. Mimochodem se tento nový prohlížeč i nyní nachází teprve ve velmi rané verzi 0.2.
Na základě testů, které jsme s tímto prohlížečem provedli, již nyní můžeme potvrdit, že tento prohlížeč už ve stádiu betaverze co do výkonu překonává všechny ostatní konkurenty. Ovšem i u konkurence je vidět jistý posun vpřed. Například nová verze Firefoxu 3.1, která je na stránkách Mozilly ke stažení jako Pre Beta, je již znovu daleko rychlejší než Google Chrome.

Klávesové zkratky

Určitě vás nepřekvapí, že i u prohlížeče Chrome můžete používat celou řadu klávesových zkratek, jež vám umožní k různým funkcím prohlížeče přistupovat daleko rychleji. Podobně jako ostatní prohlížeče, i Chrome například používá pro otevření nové záložky klávesovou zkratku Ctrl+T.
Pro otevření nového okna v anonymním režimu použijte klávesovou zkratku Ctrl+Shift+N. Správce úloh Chrome otevřete klávesovou zkratkou Shift+Esc a naposledy uzavřenou záložku obnovíte klávesovou zkratkou Ctrl+Shift+T. Kompletní seznam všech klávesových zkratek naleznete na internetové adrese www.google.cz/support/chrome/bin/answer.py?answer=95743.

Vyhledávání v panelu Omnibox

Dotaz na výběr standardního vyhledávače na internetu se překvapivě zobrazuje již při instalaci prohlížeče. Poté pro vyhledávání na internetu používáte přímo panel Adresa, který se v Chrome nazývá Omnibox. Stačí zadat do Omniboxu klíčová slova a stisknout klávesu Enter. Pokud zadáte internetovou adresu, pak prohlížeč zobrazí přímo příslušnou internetovou stránku.
Vámi nastavený standardní vyhledávač pro hledání na internetu můžete kdykoliv změnit klepnutím do panelu Omnibox a výběrem položky Upravit vyhledávače z kontextového menu. Sám Chrome jich standardně nabízí několik.

Easter Egg

V prohlížeči Chrome je skryto také jedno velikonoční vejce – funguje bohužel pouze ve Windows XP. Stačí do panelu Omnibox zadat výraz about:internets. Okno prohlížeče se zaplní trubkami a záložka se pojmenuje Don´t clog the Tubes! (Neucpávejte potrubí!).
Tento žertík míří na amerického senátora Teda Stevense, který v červnu roku 2006 přirovnal internet k potrubí, čímž dal všem nepokrytě najevo, že o internetu toho moc netuší.

Zvětšení políček formulářů

Políčka formulářů jsou na některých internetových stránkách, obvykle na stránkách diskusních fór, často příliš malá. Pokud použijete Chrome, pak máte po problému. V tomto prohlížeči je totiž pravý dolní roh políčka formuláře jakoby rýhovaný. Když do tohoto rohu klepnete myší, můžete se stisknutým levým tlačítkem velikost políčka upravit podle svého.

Zobrazení ikonky pro domovskou stránku

V každém prohlížeči najdete ikonku pro domovskou stránku, která slouží k rychlému přesunu na vaši nejoblíbenější stránku. V Chrome tuto ikonku standardně vůbec neuvidíte, nicméně pokud vám chybí, můžete si ji zobrazit. Klepněte v panelu nástrojů na ikonku klíče a z menu vyberte položku Možnosti. Nyní se přesuňte na záložku Základy.
V poli Domovská stránka pak najdete zaškrtávací políčko Zobrazit tlačítko Domů na liště nástrojů. Umístěním zatržítka před tuto položku zobrazení ikonky pro domovskou stránku povolíte.

Vypnutí funkce automatického dokončování

Každý výraz zadaný do panelu Omnibox prohlížeče je odeslán na servery Googlu. Za toto chování je zodpovědná funkce automatického dokončování, která však funguje až poté, co zadaný výraz potvrdíte stiskem klávesy Enter. Jde o to, aby mohl Google zadaný výraz vyhodnotit a uživateli zaslat návrhy adres těch internetových stránek, jež zadanému výrazu nejvíce odpovídají.
Pokud nechcete, aby se vše, co do panelu Omnibox zadáte, odesílalo na servery Google, je nutno funkci automatického dokončování zakázat. Klepněte proto do panelu Omnibox pravým tlačítkem myši a z kontextového menu vyberte položku Upravit vyhledávače. V dialogovém okně, jež se objeví, pak zrušte zatržítko u položky Používat nápovědu, která pomáhá doplňovat vyhledávání a adresy URL zadávané do lišty adresy.

Otevření odkazu v anonymním režimu

Hlavním důvodem existence anonymního režimu je ochrana soukromí uživatele surfujícího po internetu. V řeči bloggerů se tato funkce často nazývá „pornorežimem“.
Nejste-li si jisti, která stránka se při klepnutí na odkaz otevře, můžete vyzkoušet anonymní režim. Klepněte pravým tlačítkem myši na požadovaný odkaz a z kontextového menu vyberte položku Anonymně otevřít odkaz.

Google Fakebar

Google pro každý prohlížeč připravil nějaký užitečný panel nástrojů a je podivem, že tomu tak není u Google Chrome. Bývalý šéfredaktor amerického PC Worldu Harry McCracken spustil na svém blogu Technologizer.com projekt Google Fakebar, kde vysvětluje, jak se dá panel nástrojů Google Toolbar používat i v prohlížeči Google Chrome. Více informací k projektu Google Fakebar naleznete na internetové adrese http://technologizer.com/2008/09/04/project-fakebar-improvising-a-google-toolbar-substitute-for-chrome.

Používání funkcí Google Chrome ve Firefoxu

Google Chrome má vskutku řadu velmi povedených a užitečných funkcí, nicméně fanoušci Firefoxu z toho vůbec nemusí být smutní. Prakticky každá funkce v Google Chrome se dá díky možnosti integrace doplňků do Firefoxu zabudovat i do tohoto prohlížeče. Přesný postup, jak to provést, najdete na internetových stránkách Lifehacker.com, konkrétně se jedná o článek na internetové adrese http://lifehacker.com/5044518/enable-chromes-best-features-in-firefox.

Byl pro vás článek přínosný?