Hlavní navigace

Google Dart chce ve webových aplikacích nahradit JavaScript

11. 10. 2011

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
Google uvolnil preview verzi vlastního webového programovacího jazyka Dart, s kterým chce řešit nedostatky JavaScriptu.

Cílem Googlu je vytvořit „flexibilní jazyk pro strukturované webového programování,” píše na oficiálním blogu Lars Bak, softwarový inženýr, který je součástí Google Dart týmu. Ačkoliv Bak nic přímo nepíše o JavaScriptu, schopnosti jazyka Dart se těm jeho velmi podobají. Kromě toho však Dart řeši také některé problémy se škálovatelností a organizací, s kterými si JavaScript neví rady. Jak ukázaly uniklé poznámky, inženýři Googlu si již v minulosti mnohokrát stěžovali na zásadní nedostatky JavaScriptu, které se podle nich přirozeným vývojem jen tak nevyřeší.

Objektově orientovaný jazyk Dart lze podle Googlu využít nejen pro malé projekty, ale také k vytváření rozsáhlých webových aplikací. Velkou výhodou jazyka je skutečnost, že programátor může, ale nemusí do svého kódu vkládat proměnné, aniž by definoval jejich datový typ. To znamená, že může použít jak dynamické programování, které je vhodnější právě pro menší projekty, tak i statické programování, které se zase hodí pro bezpečnější a náročnější programy.

Preview verze Dartu obsahuje překladač, virtuální stroj a také několik základních knihoven. Aby své výtvory mohli vývojáři dostat na internet, mohou je pomocí nástroje, který je součástí balíčku, převést na JavaScript. Google by byl ale raději, kdyby každý prohlížeč obsahoval nativní virtutální stroj Dart, na kterém budou moci aplikace běžět. Zatím však tuto možnost nenabízí ani jeho prohlížeč Chrome. „Plánujeme tuto možnost prozkoumat,” řekl pouze Bak.

Google bude muset spustit rozsáhlou reklamní kampaň, pokud se chce se svým jazykem prosadit. Podle aktualizovaného žebříčku společnosti Tiobe Software je totiž JavaScript desátým nejrozšířejnějším programovacím jazykem na světě. Nejde přitom o první programovací jazyk od Googlu. V roce 2009 přišel s jazykem Go, který má být alternativou k tradičním jazykům jako je C++ či Java.

Byl pro vás článek přínosný?