Hlavní navigace

Google Docs: 21 tajných supertipů - 4. díl

25. 6. 2011

Sdílet

 Autor: © yellowj - Fotolia.com
Nahlédněte „pod kapotu“ Google Docs na 21 tipů, jež vám odhalí méně známé funkce v textovém editoru, tabulkovém procesoru a programu pro práci s prezentacemi.

Ještě než začnete pracovat s Google Docs, vězte, že tento online kancelářský balík nejlépe pracuje s internetovým prohlížečem Chrome od stejné firmy, popřípadě s Firefoxem od Mozilly. V Internet Exploreru od Microsoftu jsou jeho funkce podle všeho mírně omezené.

1. díl článku: http://pcworld.cz/internet/google-docs-21-tajnych-supertipu-1-dil-20422

2. díl článku: http://pcworld.cz/internet/google-docs-21-tajnych-supertipu-2-dil-20452

3. díl článku: http://pcworld.cz/internet/google-docs-21-tajnych-supertipu-3-dil-20460

 

17. Současné označení více dokumentů hvězdičkou

Označení dokumentu hvězdičkou představuje velmi praktický způsob odlišení jednoho dokumentu od ostatních v seznamu. Na domovské stránce Google Docs však můžete hvězdičkami označit i více souborů, a to způsobem, na který jste zvyklí: jednoduše při označování držte stisknutou klávesu Ctrl nebo Shift a klepejte na názvy souborů. Tím si označíte více souborů najednou. Poté tuto kolekci souborů přetáhněte na odkaz Starred, který se nachází na stránce v levém panelu nahoře.

18. Vyhledejte technické informace o video souboru

Klepněte na domovské stránce účtu Googlu pravým tlačítkem myši na náhled libovolného video souboru a z místní nabídky, která se objeví, pak vyberte položku Show Video Info, kterou si zobrazíte technické parametry videa, jako je kupříkladu jeho rozlišení.

19. Použití textového editoru pro tvorbu internetových stránek

Pokud se vám zdají programy pro tvorbu webu příliš obtížné nebo příliš nesrozumitelné, pak zkuste pro vytvoření jednoduchých internetových stránek použít textový editor od Googlu. Obrázky vložíte jejich označením a přetažením přímo do okna prohlížeče. Internetové odkazy pak vložíte označením textu nebo souboru obrázku a následným stiskem klávesové zkratky Ctrl-K.

Po vytvoření stránky vyberte z nabídky File položku Download As a poté položku HTML (zipped). Tím provedete stažení všech potřebných dat pro internetovou stránku. Výsledná složka pak bude obsahovat jeden soubor ve formátu HTML včetně složky se všemi dalšími podpůrnými soubory. Soubor ve formátu HTML následně přejmenujte na index.html a nakonec jej včetně složky s podpůrnými soubory nahrajte do prostoru na webovém serveru.

20. Ukládání kreseb ve vektorovém formátu

Pokud v Google Docs kreslíte a chcete výslednou kresbu použít později přímo na počítači bez připojení k internetu, pak nezapomeňte z nabídky File/Download As vybrat položku s formátem SVG. Tímto způsobem totiž vytvoříte vektorový obrázek, tj. kresbu, u níž můžete měnit její velikost, aniž by docházelo ke ztrátě kvality, na rozdíl od obrázků uložených ve formátu JPEG nebo PNG.

21. Používání vícera účtů na Googlu

Do aplikace Gmail byla nedávno přidána funkce, jež umožňuje uživatelům, kteří mají u Googlu zřízeno několik účtů, přepínat mezi e-mailovými adresami, a to aniž by se museli neustále přihlašovat a odhlašovat. Chcete-li si tuto funkci aktivovat i vy, klepněte na stránce Gmailu vpravo nahoře na položku s vaší e-mailovou adresou a z rozevíracího seznamu vyberte odkaz Nastavení účtu. Na stránce Google účty pak u možnosti Vícenásobné účty klepněte na odkaz Upravit. Poté kliknětě na přepínač Zapnuto a nakonec na položku Uložit.

Nyní se můžete přepínat mezi účty klepnutím na šipku, která se zobrazuje v okně vpravo nahoře vedle vaší e-mailové adresy. Nový účet pak přidáte klepnutím na odkaz Přihlásit se do dalšího účtu. Uvědomte si ale, že smíte použít maximálně tři účty.

Google Docs bohužel s více účty pracovat nedokáže. Tato služba zůstane vždy připojena k vašemu primárnímu účtu, což je ten účet, z něhož jste funkci vícenásobných účtů povolili (primární účet poznáte i tak, že je u něj v seznamu všech účtů vždy uvedeno v závorce slovo „výchozí“). Klepnete-li na odkaz ke sdílenému dokumentu v prostředí e-mailu z nějakého jiného vašeho účtu, pak se vám pravděpodobně zobrazí hlášení, že k tomuto souboru nemáte příslušná přístupová práva.

S více účty naopak naprosto bez problémů pracují Google Docs v případě, kdy přepínáte mezi účty Google Apps for Business. Jedním z možných řešení je tedy přechod na Google Apps for Business. Pokud nezamýšlíte vytvářet více než 50 účtů, pak je toto řešení zdarma.

 

Den ode dne lepší…

Google Docs prakticky měsíc co měsíc přicházejí s něčím novým. Jedním ze způsobů, jak tento vývoj sledovat, je využívat blog Google Apps, kam celý tým okolo Google Docs přispívá.

Navíc se vůbec nijak neostýchejte s Google Docs experimentovat a zkoumat, jak jeho rozmanité funkce pracují. Také není na škodu, pokud si vyhradíte nějaký ten čas na prozkoumání diskusního fóra pro Google Docs, kam uživatelé zapisují příspěvky týkající se svých objevů při práci s touto online sadou nástrojů.

CS24

 

Úvodní foto: © yellowj - Fotolia.com