Hlavní navigace

Google investuje do bezpečnosti Androidu, chystá se vypustit dosud největší záplatu

7. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © stryjek
Google se chystá vypustit jednu z dosud největších záplat pro Android, podle zástupce společnosti Adriana Ludwiga dokonce tu vůbec největší.

„V následujících dnech aktualizujeme stovky milionů zařízení. To je neuvěřitelné,“ říká.
A co má aktualizace řešit?

Předně riziko, že se vám do systému někdo nabourá prostřednictvím takzvaného Stagefrightu, bezpečnostní chyby systému, která umožňuje jeho ovládnutí bez jakékoliv interakce uživatele.

Stačí, aby někdo odeslal speciálně upravenou multimediální zprávu, jejíž spuštění umožní škodlivému kódu získat kontrolu nad telefonem. A vzhledem k tomu, že u mnohých aplikací, jako je například Hangouts, je automatické stahování obsahu nastaveno jako výchozí, je podle odborníků Stagefrightem ohroženo až pětadevadesát procent zařízení pracujících na systému Android.

Z tohoto důvodu Google například v nedávné době aktualizoval aplikaci Messenger, která už po uživateli vyžaduje interakci, chce-li přehrát obdržené video. Další bezpečnostní aktualizace mají následovat v nejbližších dnech, Google na nich spolupracuje přímo s výrobci chytrých telefonů jako jsou Sony, Samsung, LG či HTC.

Společnosti se zavázaly, že svým zákazníkům budou posílat bezpečnostní patche každý měsíc a to po dobu přinejmenším tří let od vydání daného modelu. Ludwig za Google zároveň přislíbil, že společnost chystá výrazné investice do bezpečnosti Androidu, který by tak měl být v budoucnu ještě důkladnější v blokování potenciálně škodlivých aplikací.

Byl pro vás článek přínosný?