Hlavní navigace

Google: Kopírováním algoritmů si Bing příliš nepomůže

3. 2. 2011

Sdílet

Kopíruje Bing od Microsoftu vyhledávání Googlu nebo nikoliv? A může mu to být k něčemu dobré?

Vývojáři Googlu nalíčili na Microsoft past, aby dokázali, že jeho vyhledávač Bing využívá výsledků vyhledávání z Googlu.

Inženýrům Googlu se dlouhou dobu nezdál způsob, jakým v konkurenčním Bingu probíhá vyhledávání stránek. Všimli si totiž několika shodných prvků a svou teorii si chtěli ověřit v praxi. Vytvořili tedy několik nesmyslných výrazů, kterým ve výsledcích přiřadili reálnou stránku. Výrazy poté nějaký čas zadávali do vyhledávací lišty prohlížeče Internet Explorer. Netrvalo dlouho a výrazů si všiml i Bing, který uživateli nabídl naprosto stejné výsledky.

Microsoft nicméně popírá, že by kopírování dat z Googlu bylo záměrné. Svým uživatelům chce prý jen nabídnout co nejlepší výsledky a využívá proto mnoho různých signálů či nástrojů. Google jako takový má podle společnosti na výsledky vyhledávání jen pramalý vliv.

Odhalení ihned spustilo vášnivou debatu. Někteří krok Googlu obhajují, jiní naopak věří Microsoftu. Podstatné je však také to, proč Google celou „aféru“ vlastně spustil. Bojí se snad, že by jej vyhledávač s 12% tržním podílem (a to ještě jen v USA) mohl ohrozit? Zde je pár důvodů, proč by se měl Google věnovat podstatnějším věcem, jako je třeba právě zlepšování jeho vyhledávací technologie.

Algoritmus není všechno
Bing nemůže porazit Google jen proto, že od něj opisuje. Stejně jako jej neohrožoval Yahoo, který si od něj v roce 2000 licencoval vyhledávací technologii. Uživatelský komfort je jednou z hlavní věcí, které si uživatelé na Googlu cení. V tomto ohledu je stále nejlepší.

Informace musí proudit
Byznys Googlu je založen na poskytování výsledků založených na veřejně dostupných datech. V jistém smyslu tedy dělá přesně to, z čeho nyní viní Bing. Navíc je to od společnosti, která byla již tolikrát kritizována za sbírání soukromých dat, docela pokrytecké.

Google má dost vlastních problémů
V poslední době se objevují hlasy kritizující Google ze zhoršujících se výsledků vyhledávání. Často mu je vytýkáno především množství spamu (a ne zrovna šťastný pokus o zavedení antispamového algoritmu v nedávné době pak vyvolal vlnu protestů - více viz článek Antispamový algoritmus Googlu poškozuje i řadu seriózních webů). Obviňováním Bingu se jeho vyhledávání nezlepší.

Nikdo s tím nic nenadělá
Kopírováním výsledků Bing podle všeho neporušuje žádné právní předpisy. Google tak může o celé věci pouze mluvit, Bing ale může pokračovat vesele dál. Nicméně používání Googlu k vyhledávání informací je pro velou část uživatelů již spíše dlouhodobý zvyk než otázka konkrétních nalezených výsledků, takže je sporné, zda by si tímto krokem Microsoft vůbec nějak pomohl.