Hlavní navigace

Google koupil Gizmo5, chce konkurovat Skypu?

14. 11. 2009

Sdílet

Google se i nadále snaží rozšířit sadu svých služeb a nyní se zaměřuje i na volání po internetu. Koupil firmu Gizmo5, poskytovatele softwaru pro volání po internetu. Jaké má Google plány?

Gizmo5 poskytuje služby velice podobné Skypu a nabízí svým uživatelům levné volání za použití klienta v počítači, případně i v mobilním telefonu. Zatím však ani jedna ze zúčastněných společností nepodala k akvizici podrobnější informace, nicméně alespoň byly potvrzeny dohady, které se šířily již od minulého týdne.

Google pak na svém blogu informoval o tom, že stávající uživatelé mohou bez potíží služeb Gizmo5 využívat, nové registrace však již možné nejsou. Tato akvizice je pokračování snahy Googlu prosadit své VoIP služby. Již více než před dvěma lety totiž Google koupil Grand Central, tehdejší konkurenci Skypu. Uživatelé si poměrně dlouho dělali starosti zda Google nenechá službu „zemřít“, to se nakonec nepotvrdilo a po dvou letech byla služba přejmenována na Google Voice. Snad již brzy jej budou moci využít všichni uživatelé, v současné době je totiž registrace pouze na pozvánky a pouze pro spojené státy. I díky této nové akvizici se však dá očekávat, že Google má s hlasovými službami velké plány a pravděpodobně nejen pro americký trh.

Google Voice zatím svým uživatelům poskytuje řadu rozlišných služeb, včetně tzv. hlasových zpráv a samozřejmě levného volání. Nic se však neobejde ani bez negativních ohlasů a Google tak čelí podezření o blokování některých hovorů. To se však zatím nepotvrdilo.

Pro Google je Gizmo5 již letošní čtvrtou akvizicí, když začátkem listopadu oznámil, že za 750 milionu dolarů kupuje společnost AdMob, poskytovatele mobilní reklamy. Google to tedy s hlasovými službami myslí opravdu vážně u a bude jistě zajímavé sledovat, jak se mu povede. O všem co se kolem Google Voice šustne, vás samozřejmě budeme na Computerworldu informovat.