Hlavní navigace

Google Now zvládá reálné situace

7. 5. 2014

Sdílet

 Autor: © AlienCat - Fotolia.com
Díky novým funkcím bude mobilní Google Now o něco užitečnější.

Google Now je aplikace pro mobilní zařízení, která dokáže zastat roli osobního asistenta. V závislosti na situaci, okolnostech jako je poloha uživatele, obsah jeho kalendáře a mailů, může připomenout událost a pomoci radou. Připomenutí, že jistá událost má nastat v určitém místě a čase, není samozřejmě nic převratného, ale většinou je třeba, aby uživatel odhadnul, s jakou rezervou ji připomenout. Data, která Google ovládá, ovšem umožňují automaticky určit polohu telefonu, nalézt ideální trasu včetně pravděpodobných dob jízdy. Google tak zvyšuje své úsilí o maximální využití historie uživatelova chování.

Pondělí aktualizace Google Now vyhodnocuje, které produkty uživatel hledal v internetu, a informuje jej, pokud jsou k dispozici v reálném světě k dispozici někde poblíž jeho aktuální polohy. Pokud jste hledali například konkrétní značku kávovaru, váš mobil váš upozorní, pokud zrovna půjdete okolo obchodu, který jej nabízí.

V současné době Google Now funguje pouze online, konkrétně karty, na kterých informace a rady zobrazuje, jsou k dispozici pouze pokud je mobil připojen k internetu. Budoucí verze má ovšem zůstat k dispozici na telefonu, i pokud zrovna bude mimo pokrytí (na současné verzi prostě zmizí). Je to zásadní změna, kterou uživatelé Google Now s nadšením uvítají.

Další reálnou situací, kterou chce Google Now řešit, je hledání zaparkovaného auta. Pomocí detekování pohybu telefonu chce asistent rozpoznat, kdy došlo k zastavení vozidla a k vystoupení a zaznamenat jeho polohu. Tato informace bude k dispozici i pro podobné situace, například po vystoupení z autobusu.

CS24

Všechny zmiňované funkce jsou prozatím k dispozici pouze na platformě Android a k jejich nainstalování dojde až po aktualizaci vyhledávací aplikace Google. Jde o postupné vylepšování funkcí telefonu, které nemusí být uvítány všemi uživateli, protože jde do značné míry o další zásah do jejich soukromí. Ale praxe ukazuje, že pohodlnost nástroje nebo služby často potlačí veškeré námitky.