Hlavní navigace

Google odepisuje Windows XP a Windows Vista. Co teď? - 1.díl

1. 4. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Už i ty, Google?

Život s operačními systémy Windows XP a Vista a je stále obtížnější. Nedávno firma Google oznámila, že Gmail s koncem roku 2017 přestane podporovat internetový prohlížeč Google Chrome ve verzi 53 a starší. Tato zpráva se přímo dotýká uživatelů operačních systémů Windows XP a Vista, protože v jejich případě přestal Google s podporou už u verze Google Chrome 49.

Úvod 

Co to tedy vlastně všechno pro uživatele Windows XP a Vista znamená? Přestane tedy Gmail v Google Chrome fungovat? To sice přímo ne, ale obecně důsledky tohoto kroku mohou být ve výsledku ještě pádnější.  

První událostí, která již nastala ve středu 8. února 2018, bylo zobrazení oznamovacího proužku (banneru), který se zobrazuje v horní části Gmailu a který vyzývá uživatele, aby provedli upgrade svého internetového prohlížeče Google Chrome. Tento krok však ani uživatelé nemohou provést, protože jsou limitováni právě možností instalace Google Chrome pouze ve verzi 49.  

Podle všeho to zatím vypadá, že koncem roku 2017 pravděpodobně Google přesměruje minimálně alespoň některé uživatele na základní HTML verzi Gmailu, která tak nahradí aktuální verzi "webové aplikace", kterou nyní uživatelé používají – i když ani tento krok není jistý.  

Pokud se rozhraní Gmailu nijak nepromění, pak není vůbec žádný vod k obavám. Gmail bude fungovat stejně i nadále, nicméně pokud Google provede takovou změnu, která znemožní používání Gmailu v Google Chrome ve verzi 49, pak to bude pro uživatele velmi citelná rána. 

 

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?