Hlavní navigace

Google odhalil nový vyhledávací engine Caffeine

13. 8. 2009

Sdílet

Společnost Google zpřístupnila modernizovanou verzi své vyhledávací technologie, kódově pojmenovanou jako Caffeine, na které její inženýři pracovali několik posledních měsíců.

Tato technologie je volně k dispozici všem zájemcům a je určena hlavně pro testovací účely.

Google ve středu informoval o spuštění tzv. „architektury další generace“ pro potřeby webových vývojářů, ale i běžných uživatelů. Zájemci si novou technologii Caffeine, která je však stále ve fázi vývoje, mohou blíže vyzkoušet v Google sandbox (www2.sandbox.google.com), testovacím prostředí, které odděluje nový kód od produkčních systémů.

Podle Google přinese nová technologie Caffeine výrazné zlepšení v mnoho oblastech. Vyhledávání prý bude rychlejší, přesnější a komplexnější.

Toto oznámení přichází jen asi dva týdny poté, co dva největší rivalové Googlu, společnosti Microsoft a Yahoo, informovali o úmyslu navázat úzkou spolupráci, jejímž cílem má, mimo jiné, být právě i oslabení dominantní pozice Googlu na trhu s vyhledávači. Yahoo tak pro svůj vyhledávač bude využívat technologii nedávno spuštěného systému Bing od Microsoftu a spolupracovat budou obě společnosti i v oblasti internetové reklamy. Další informace o této spolupráci naleznete v článku Microsoft a Yahoo se dohodly na užší spolupráci.

„Odhalení testovací verze své nové vyhledávací technologie, krátce po oznámení paktu Microsoft-Yahoo, může být impulsem, který vrátí všechnu pozornost zpět na Google“, myslí si Ezra Gottheil, analytik u Technology Business Research.

Sitaram Iyer a Matt Cutts, inženýři u Googlu, ve svém příspěvku na oficiálním blogu společnosti uvedli, že netrpělivě čekají na zpětné reakce uživatelů Caffeine, především pak co se týče rozdílů mezi výsledky hledání pomocí starého a nové systému. „Máme zájem o co největší zpětnou vazbu“ uvádí doslova.