Hlavní navigace

Google opouští Windows, jsou však jiné OS bezpečnější?

26. 6. 2010

Sdílet

V Googlu se již delší dobu snaží z důvodu bezpečnosti omezit používání Windows a preferovat Mac OS X od Applu či linuxové distribuce. Měly by se tímto krokem inspirovat i ostatní firmy?

O přesunu na jiné operační systémy informoval počátkem června list Financial Times. Nemůže být pochyb o tom, že k tomuto kroku musí mít Google vážný důvod. Hromadný přechod na nové systémy v tak velké společnosti totiž rozhodně nebude jednoduchou záležitostí. Nejde pouze o samotnou (od)instalaci systémů. V přímých nákladech musí Google počítat i s technickou podporou či zaškolením pracovníků.

Toho všeho si však Google musí být vědom. Měli bychom tedy jeho chování považovat za varovný signál pro běžné uživatele? Zase tak jednoduché to nebude. Není sice možné popsat situaci přímo uvnitř společnosti, pro zdůvodnění kroků Googlu však můžeme využít veřejně dostupných informací.

Odklon od Windows může například souviset s dalším produktem od Microsoftu, který byl s těmito operačními systémy ještě nedávno pevně spjatý. Řeč je o prohlížeči Internet Explorer, respektive jeho staré verzi IE6, která Googlu počátkem letošního roku způsobila velké potíže. Ke svým útokům jej totiž zneužili čínští hackeři. Pokud by však byl IE6 skutečně důvodem, proč Google zanevřel na OS Windows, je nutné položit otázku, proč prostě nepřešel na některý z konkurenčních či novějších prohlížečů. Určitě by tím výrazně ušetřil.

Navíc není možné jednoznačně tvrdit, že Mac OS X či Linux jsou bezpečnější než Windows. Někomu se sice může zdát, že se v těchto systémech cítí bezpečněji. Nezaměňujme však spolehlivost s bezpečností. Je rozdíl, když jdeme s peněženkou plnou peněz po frekventovaném bulváru, než když odbočíme do špatně osvětlené uličky.

Stejně tak může mít někdo pocit, že jsou Windows méně bezpečné, protože jsou častým terčem útoků. To je však způsobeno pouze jejich vysokou používaností. Linux s 1 % je pro útočníky mnohem méně lákavý. Jakmile začne popularita Mac OS X a Linuxu narůstat, stanou i v očích jejich současných zastánců nebezpečnou hrozbou.

V dlouhodobějším horizontu se tak Googlu tento krok nemusí vyplatit. Náklady, které vynaloží nyní, se mu jako bumerang mohou za několik let vrátit. Ani jiné podniky by proto neměly podléhat davovému šílenství. Přechod na jiné operační systémy by se měl odvíjet od aktuálních potřeb firmy, zejména pokud jsou důvodem obavy o vlastní bezpečnost.