Hlavní navigace

Google plánuje dárek k pátým narozeninám služby Gmail

28. 3. 2009

Sdílet

Webová emailová služba firmy Google je i po pěti letech od vydání stále pouze v beta testovém režimu, zasloužila by si upgrade. Toto pondělí se očekává ohlášení novinek, jaké to budou?

Na oslavách pátého výročí spuštění služby Gmail v Bruselu se chce Google věnovat účinku cloud computingových služeb na každodenní úkony uživatelů, shrnout, jakými změnami už za ty roky Gmail prošel a prozradit, jak se bude služba dále vyvíjet, píše společnost v pozvánce.

"Google oslavuje vypuštění nového, skvělého produktu," uvádí dále zpráva.

Gmail, bezplatná webová emailová služba s do té doby neobvyklou kapacitou pro data o velikosti 1GB, se představila v roce 2004.

Když služba 1. dubna 2004 startovala, vydal Google žertovné oznámení, ve kterém tvrdil, že "Hledání je druhá nejdůležitější online aktivita - první je email. No jasně, říká Google."

Vypadalo to jako aprílový žert vzhledem k tomu, že firmy jako Yahoo a Microsoft nabízely emailové účty s kapacitou maximálně 10Mb pro data. Yahoo sice nabízelo zvýšení prostoru na 100 MB, ale za poplatek 50 dolarů na rok. Brzy se však ukázalo, že nejde o vtip a společnosti Yahoo a Microsoft změnily své nabídky o pár týdnů později.

Pět let po spuštění služba Gmail nabízí více než 7 GB úložného prostoru, ale je stále vedena jako beta verze.

Zpráva o pondělní oslavě ale nic o konci beta fáze neuvádí. "Nový produkt bude více zaměřen na evropské jazyky," řekl mluvčí firmy Google.

Google již nabízí mnoho cizojazyčných verzí služby Gmail. Nejprve byla k dispozici pouze angličtina, ale v této době je to už 52 jazyků, včetně většiny evropských a hodně neevropských písem, jako je třeba čínština, japonština nebo korejština.

Firma už dlouho nabízí nástroj, který dokáže přeložit stránku "za letu" do jazyka, který si uživatel zvolí. Také experimentuje se službou Translated Search, která je stále v beta verzi a umožňuje uživatelům zadat dotaz v jednom jazyce a obdržet výsledky v jiném jazyce. Tento nástroj je užitečný pro uživatele, kteří hledají informace, které ještě nejsou k dispozici v jejich jazyce a pro které by mohli mít problém najít vhodnou formulaci pro vyhledávání.

Jaké konkrétní novinky však Google v pondělí představí, to se musíme nechat překvapit.

Byl pro vás článek přínosný?