Hlavní navigace

Google přesvědčuje uživatele k inovaci webového prohlížeče

5. 1. 2009

Sdílet

Společnost Google se snaží přesvědčovat uživatele Gmailu, aby svůj starý internetový prohlížeč aktualizovali na jeden z novějších. Důvodem paradoxně není bezpečnost starších aplikací, jak by možná někdo čekal, ale rychlost.
Výzva pro aktualizaci se zobrazuje uživatelům s Internet Explorerem 6 a Firefoxem 2 (původně se ukazovala i majitelům Internet Exploreru 7) a jako alternativa jsou nabízeny browsery Firefox 3, Chrome (jak také jinak, když se konečně dočkal přechodu do ostrého provozu a nyní je potřeba jej co nejvíce propagovat) a pro příznivce Internet Exploreru Google přidává i odkaz na poslední betaverzi IE 8.0. Jako důvod pro inovaci je uveden zhruba dvojnásobný nárůst rychlosti, neboť Gmail využívá JavaScript a jeho běh právě např. v starších verzí Internet Exploreru není nijak oslňující.

Mozilla navíc chystá v nejbližší době dokončení Firefoxu 3.1, který bude obsahovat nový JavaScriptový engine nazvaný TraceMonkey (ten je zpřístupněn pro testování ve Firefoxu 3.1 beta 2), jenž by měl údajně přinést o 28 % vyšší rychlost, než engine V8, jenž používá Chrome. Více i Firefoxu 3.1 beta 2 včetně odkazu ke stažení najdete v článku Firefox 3.1 beta 2 přináší řadu nových funkcí.

Snaha Google přesvědčit uživatele přejít na novější verzi je také v souladu s aktivitami Mozilly, která již opakovaně zaslala výzvu všem, kteří stále používají Firefox 2, aby přešli na verzi 3 z důvodu ukončení podpory předchozí verze. Zde je ale hlavním důvodem otázka bezpečnosti, neboť pro Firefox 2 již nebudou dále vydávány bezpečnostní aktualizace.