Hlavní navigace

Google řeší problémy s velkým množstvím verzí OS Android

10. 4. 2010

Sdílet

Google přichází s novým plánem, jak vyřešit největší problém, se kterým se potýká jeho operační systém Android a to konkrétně to, že je tento OS k dispozici v příliš mnoha verzích, které jsou rozšířené na rozličných zařízeních.

Společnost Google se pokusí ukončit toto rozdrobení verzí vydáním hlavních aplikací jednotlivých OS jako samostatný software, který bude k dispozici ke stažení, prozrazuje web Engadget. V minulém roce se prodalo více než 6 miliónů zařízení s OS Android a očekává se, že v roce 2010 to bude více než 20 miliónů, alespoň podle firmy IMS Research.

Verze operačního systému Android si nejsou rovné, k dispozici jsou čtyři různé (1.5, 1.6, 2.0 a 2.1), jež jsou využité na zhruba dvaceti zařízeních a navíc ještě některé mobilní telefony, které nejsou zatím k dispozici (například Sony Ericsson řada Xperia), vyjdou se starými verzemi OS Android. To je pro uživatele velmi matoucí a Google si to začíná uvědomovat. Hlavním problémem více verzí OS je to, že aplikace vytvořené pro jednu verzi nefungují na jiné. To je velmi nepříjemné pro vývojáře. Vývoj jiných kódů pro každou verzi a ověřování, zda uživatel dostane tu správnou verzi programu není zrovna nejpříjemnější úkol. A kvůli tomuto problému omezuje velký počet verzí OS potencionální trh s aplikacemi.

Podle webu Engadget začne Google vyjímat spoustu standardních aplikací a komponent operačního systému Android z hlavního OS a naopak je dá k dispozici ke stažení z portálu Android Market, podobně jako je tomu nyní s aplikací Google Maps.

Tato strategie by měla začít u nové verze systému Android, která je nazvána Froyo, a pokračovat by měla i u verze Gingerbread.

Co to znamená pro uživatele? Nejdůležitější změnou je to, že když budou vydány nové updaty, budou si je uživatelé moci sami stáhnout rychleji, pravděpodobně již po týdnech či měsících, a nebudou tak muset čekat, až výrobce nebo operátor upraví updaty pro jejich zařízení.  

Samozřejmě tato nová strategie ohledně operačního systému Android je zatím jen spekulací, ale dává smysl. Již teď existuje velký počet výrobců, kteří si sami upravují různé verze OS Android (HTC Sense, SE Timescape), takže tento krok by znamenal mnohem jednodušší cestu jak dodávat uživatelům updaty aplikací.

Nicméně oddělení aplikací jako Contacs, Mail nebo webového prohlížeče by znamenal dodávání updatů pouze pro tyto utility. Aplikace jako New App Drawer pro Nexus One by mohly být k dispozici pouze pomocí updatu celého operačního systému, takže tento krok řeší jen půlku problému.

Byl pro vás článek přínosný?