Hlavní navigace

Google SearchWiki nabízí uživatelské vyhledávání

17. 1. 2009

Sdílet

Google při přechodu na nový standard Web 2.0 postupně přichází s novými možnostmi vyhledávání, jež se nesou v duchu nejrůznějších komunitních webů.

Společnost Google v současné době spouští uživatelsky nastavitelné služby, které umožní spravovat, mazat, přidávat nebo znovu prohledávat výsledky předchozích hledání. Například služba SearchWiki, jež byla ve zkušebním provozu spuštěna již na konci listopadu loňského roku, dovoluje uživatelům vytvářet vlastní parametry vyhledávání, jehož modifikace se následně použijí při každémdalším hledání jakéhokoliv souboru na internetu prostřednictvím Google. Pokud se uživatel navíc přihlásí pod svojí přezdívkou, může také přidávat komentáře navštíveným webům a odstraňovat z vyhledávání nepotřebné odkazy.

Google bývá často kritizován za to, že klade při prohledávání webu příliš velký důraz na matematické algoritmy vyhledávání a dává pouze malý prostor pro zpětnou vazbu uživatelů, jako je například hodnocení vyhledaných stránek. Tato kritika byla ještě intenzivnější právě v době, kdy začala vzrůstat popularita standardu Web 2.0 se vší jeho dostupnou interaktivitou. Nová funkce je také povzbuzením pro ty, kteří chtějí svoje personalizované hledání sdílet s jinými uživateli, protože nyní mají možnost zobrazit všechny komentáře pro danou stránku od všech lidí, kteří ji vyhledávali před nimi. Samotná společnost Google si od vydání této novinky slibuje efektivnější vyhledávání pro své uživatele a navíc také doufá, že jí statistická data pomohou zlepšit jejich vlastní indexovací procesy.

Více informací naleznete např. zde (v angličtině).

Byl pro vás článek přínosný?