Hlavní navigace

Google umožní virtuální návštěvy muzeí

3. 2. 2011

Sdílet

Museum Kampa a další významná světová muzea bude díky novému projektu od Googlu možné navštívit virtuálně.

České Museum Kampa je jedno ze sedmnácti světově uznávaných muzeí, která propůjčila umělecká díla ze svých sbírek Art Projektu společnosti Google. S pomocí technologií Google byla vytvořena virtuální galerie více než tisíce uměleckých děl a několika tisíc záběrů interiérů. Jde o první projekt, kterým český Google spouští celoroční program „Google pro českou kulturu 2011“.

Online galerie Art Projektu je ode dneška dostupná na adrese www.googleartproject.com a umožní návštěvníkům na internetu  prohlédnout interiéry světoznámých galerií, více než tisícovku uměleckých děl a dozvědět se o jejich autorech a historii. Uživatelé si budou moci ze zpřístupněných děl tvořit osobní sbírky, přidávat komentáře k vybraným obrazům a svou sbírku sdílet s přáteli.

Součástí Art Projektu je i české Museum Kampa, které společnosti Google zpřístupnilo dvě rozsáhlé umělecké expozice - sbírku umění z 20. století Františka Kupky a Otto Gutfreunda a Sbírku středoevropského moderního umění mapující historii tzv. východního bloku. Museum Kampa oplývá bohatou historií a vzniklo díky iniciativě sběratelky umění Medy Mládkové a jejího manžela Jana Mládka.

Projekt byl iniciován několika lidmi z Googlu s velkým nadšením pro umění, jimž  byla poskytnuta velká interní podpora. Spolupráce Googlu a jednotlivých muzeí byla velmi široká a trvala 18 měsíců. Kurátoři a specialisté z muzeí doporučili, která díla v projektu zachytit, a pomáhali při volbě nasvícení a úhlů snímání fotografií. Výsledný projekt zahrnuje díla celkem 486 umělců, od Boticelliho „Zrození Venuše“ až po byzantské ikonografie. Projekt kromě děl zachycuje i interiér muzeí. Virtuální prohlídka tak nabízí pohled na nádherné stropy ve Versailles, starověké Egyptské chrámy nebo kolekci děl od Whistlera nebo Rembrandta.

Cílem celoročního programu „Google pro českou kulturu 2011“ je využití nových technologií k podpoře českých talentů, zpřístupnění české kultury i umění a umožnění jejich dalšího šíření. Veřejnost se může těšit na řadu zajímavých kulturních projektů, které bude společnost Google v průběhu letošního roku s místními partnery postupně představovat. Art Projekt je prvním představeným projektem programu a využívá k propagaci umění Google technologie jako jsou Mapy Google a Street View, video portál YouTube či aplikaci Picasa.