Hlavní navigace

Google ukázal neuvěřitelnou AI Gemini. Rozumí textu, obrázkům, zvuku i videu a vše umí i zkombinovat

Sdílet

 Autor: Google
Dřívější spekulace naznačovaly uvedení Gemini až v příštím roce, Google ale namísto přišel a k překvapení všech představil Gemini 1.0, který výrazně posílí Google Barda a další služby. Česko ale zatím (opět) nepatří mezi podporované země.

Google vyvrátil všechny dřívější spekulace, když svůj doposud nejvýkonnější model umělé inteligence Gemini představil už nyní namísto v lednu příštího roku. Jedná se o první verzi 1.0 nejschopnějšího modelu od Googlu, který dokáže porozumět textu, obrázkům, zvuku, videu, kódu a navzájem s těmito všemi prvky pracovat a kombinovat je.

Gemini 1.0 je jasnou odpovědí na populární ChatGPT, v mnoha ohledech má podle slov Googlu konkurenčního chatbota od OpenAI i předčít. Model Gemini 1.0 je k dispozici ve třech verzích Nano, Pro a Ultra. Podle magazínu The Verge nyní poběží Bard od Googlu na Gemini Pro, střední variantě. Gemini Nano je malý a rychlý model určený pro úkoly přímo na koncovém zařízení, Ultra je pak nejsilnějším modelem určeným pro nejnáročnější operace.

Podívejte se, co dokáže Gemini

Sissie Hsiao na tiskové konferenci Google uvedla, že Gemini představuje pro Barda doposud největší a nejlepší upgrade a měl by výrazně posílit vše, co už nyní Bard dokáže. Generální ředitel Sundar Pichai ve svém proslovu řekl, že nejde ani tak o převratnou novinku, jako spíše o celkové zlepšení: „Myslím, že lidé prostě zjistí, že se produkt zlepšil. Lépe rozumí jejich záměru, lépe odpovídá. Je faktičtější, kvalitnější.“.

Na konferenci také zazněly plány Barda do budoucna. V příštím roce hodlá Google spustit ukázku Bard Advanced poháněného Gemini Ultra, nejvýkonnějšího modelu Google. Ten je také multimodální verze modelu, která si kromě textu poradí i s vytvářením obrázků, videí nebo zvuku. V budoucnu se Gemini objeví také ve vyhledávání, reklamách, samotném prohlížeči Google Chrome a v Duet AI.

Zase ta dostupnost

Tohle vše je moc pěkné, až na jeden fakt, kterým je dostupnost. Gemini je už nyní dostupný pro anglicky mluvící uživatele ve více než 170 zemích, bohužel Česká republika se mezi ně neřadí. Nejde však o jazyk, ale o přísné podmínky Evropské unie. Google už sice s příslušenými správními orgány komunikuje, nějakou dobu ale zřejmě potrvá, než se Gemini dostane i k nám do Evropy.

Na první výročí Copilota si Microsoft přichystal řadu novinek a vylepšení. V Česku si je ale stále nevyzkoušíte Přečtěte si také:

Na první výročí Copilota si Microsoft přichystal řadu novinek a vylepšení. V Česku si je ale stále nevyzkoušíte

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kmenový redaktor webu Cnews, kde se zaměřuje především na recenze hardwaru. Pro PCWorld sleduje novinky ze všech možných IT oblastí.