Hlavní navigace

Google vyvíjí open source operační systém Chrome pro PC; objeví se zřejmě ještě letos

8. 7. 2009

Sdílet

Nový systém založený na Linuxu je podle výrobce určen především pro zařízení, které slouží k přístupu na internet - tedy například o netbooky, ale i výkonná PC.

Jméno ponese stejné jako internetový prohlížeč a na zařízeních by měl být nativně dostupný v druhé polovině příštího roku a v současnosti prý již probíhá jednání s mnoha organizacemi (bez upřesnění jejich zaměření) o podpoře nového projektu.
Chrome OS bude dostupný pro počítače založené na platformě procesorů x86 - tedy obvykle těch od firem Intel a AMD, a také pro platformu čipů Arm.
Prototypy netbooků Arm se začaly objevovat na nedávném veletrhu Computex a podpora od vývojářů Googlu dává těmto modelům mnohem významnější pozici než dosud jim analytici přikládali.
Operační systém Windows na platformě Arm nefunguje a tak mnozí dodavatelé takto koncipovaných přístrojů začali vyjednávat o nasazení Linuxu či dokonce Google Androidu, i když ten je určen spíše pro chytré telefony. Zatím není úplně jasné, jak bude Chrome OS využívat kódy z Androidu, avšak sám Google poukazuje na to, že oba produkty jsou určeny pro zcela jinou kategorii produktů.
"Google Chrome OS je nový projekt, zcela oddělený od Androidu," tvrdí zdroj z Googlu. "Android byl hned od počátku navržen pro různé typy zařízení - počínaje mobilními telefony a konče set-top boxy a netbooky. Google Chrome OS je však vyvíjen pro ty uživatele, jejichž činnost primárně spočívá v práci na webu."
Ačkoliv Google v počátku hodlá oslovit především majitele notebooku, konkurenci i výkonnějším produktům s operačními systémy od Microsoftu či Applu se zřejmě nebrání. „Chrome OS je navržen tak, aby fungoval na různě výkonných strojích - počínaje malými notebooky a konče plnohodnotnými desktopovými systémy," tvrdí Google.
Srdcem Chrome OS je jádro Linuxu. Aplikace, které je možné vytvářet pomocí standardních jazyků pro programování webů, budou provozovány v Chrome OS a budou je moci spustit i prohlížeče Chrome provozované jak na platformě Windows, Mac nebo Linux - v zásadě tedy na kterémkoliv počítači.
Koncovým uživatelům Google slibuje mnohem lepší zkušenost s výpočetním prostředím - především rychlejší práci s e-maily, svižné bootování, přístup k datům odkudkoliv a odstranění problematické hardwarové konfigurace, softwarových updatů či bezpečnostních rizik.