Hlavní navigace

Google Wave – zabiják Twitteru i Facebooku?

29. 5. 2009

Sdílet

Wave, nová služba v portfoliu giganta Google, by mohla vyzvat na souboj přední zástupce sociálních sítí.

Google Wave


Google Wave - nová služba, kterou Google představil na včerejší vývojářské konferenci, může působit na první pohled působit jako prazvláštní směsice funkcí chatu, e-mailu a sdílení dokumentů. Google však podle našeho hodlá z této zdánlivě nesourodé hmoty vykouzlit službu, která bude během několika měsíců od svého uvedení soupeřit s Twitterem a možná i samotným Facebookem, navíc bude pravděpodobně možné ji uzpůsobit také pro pracovní skupiny.


Pokud se chce Google pokusit o přímý střet se dvěma výše zmíněnými velikány ve svých oborech, mohl by být Wave perfektním nástrojem pro start. Pravděpodobně si nezíská přízeň stovek milionů uživatelů během několika týdnů, ale v horizontu měsíců by se mohlo jednat o vážnou konkurenci jakékoliv dnes známé komunikační/sociální sítě, počítáme totiž s tím, že Google bude nabízené možnosti intenzivně dále rozvíjet. 


Samozřejmě není jisté, že se námi prognózovaný scénář skutečně naplní. Kromě oblasti vyhledávání, kde Google stále marně hledá vyzyvatele, již tento internetový gigant s nejedním projektem narazil na nezájem uživatelů. Avšak pokud si Wave dokážete představit jako službu zastřešující další dílčí projekty Google (nabízí se propojení např. s Latitude), která bude doplněna o prvky potřebné k tvorbě komunit, mohlo by se jednat pro uživatele o skutečně neodolatelný koktejl.


Zdá se, že informace o Google Wave je také odpovědí na spekulace o tom, proč Google dosud nekoupil žádnou z fungujících sociálních sítí. Jednoduše proto, že má k dispozici vlastní produkt, s jehož integrací do svého portfolia bude mít mnohem méně práce. A co je ještě důležitější – Google disponuje prověřeným modelem prodeje inzerce, o jakém si Facebook nebo Twitter mohou nechat pouze zdát. 

CS24

Dostupnost Google Wave byla na konferenci definována jako „později v tomto roce“, přičemž vývoj aplikací a testování dílčích aplikací je pro vývojáře k dispozici již dnes. Vývojářské forum běží na této adrese.