Hlavní navigace

Gothic II: The Night of the Raven

1. 2. 2004

Sdílet

Německá verze datadisku pro Gothic II, jedno z nejlepších RPG současnosti, je již dávno v prodeji a anglická by ji brzy měla následovat. Na co se v tomto očekávaném přídavku můžete těšit? Jak se změní známý svět, kde jste prožili desítky úžasných hodin?

Rok 2003 je za námi, a pokud bychom měli volit nejlepší RPG uplynulých dvanácti měsíců, horkým kandidátem by jistě byl Gothic II od německých Piranha Bytes. Toto mistrovské dílo si získalo srdce spousty fanoušků fantasy po celém světě, kteří po několikátém dohrání nyní toužebně volají po pokračování. Než se ale na světlo boží vyloupne třetí díl, podívejme se na aktuální datadisk, jehož německá verze je u našich západních sousedů již nějaký ten pátek v prodeji.



Chystaný přídavek nejspíše ponese jméno The Night of the Raven a v současné době čeká pouze na překlad a vhodnou mezinárodní distribuční společnost (že by Atari?), jež si jeho anglickou verzi vezme pod svá ochranná křídla. Pro všechny hrdiny, kteří počítají s vylepšením svých stávajících schopností, máme hned na začátku špatnou zprávu. V datadisku budete muset začínat od píky a postupně se vypracovávat jako v původní hře. Na začátku se opět ocitnete ve věži nekromancera Xardase, který se však kromě „starých známých“ draků zmíní rovněž o hrozbě kdesi uprostřed ruin, jež byly v dávných dobách útočištěm starobylé rasy. A tak se znovu vydáte na nebezpečné dobrodružství...



Brzy zjistíte, že fantastický svět není přesně takový, jak si ho pamatujete z původní hry. Během cesty do Khorinidu potkáte další postavy, budete muset čelit novým nepřátelům a řešit některé odlišné úkoly. Jakmile se dostanete do hlavního města, budete opět příjemně překvapeni spoustou změn. Bez zbytečného protahování se můžete stát právoplatnými občany a po splnění potřebných požadavků vstoupit do jedné ze tří známých frakcí. Původní příběh je obohacen úctyhodným množstvím nových questů a spousta z nich má rovněž další způsoby řešení. Pokud se však budete chtít zabývat pouze datadiskem, stačí kontaktovat lorda Hagena a dorazit k pyramidám, kde skupina vodních mágů zkoumá portál vedoucí do skryté oblasti kdesi daleko v horách. Netřeba nijak zvlášť zdůrazňovat, že zde strávíte nejvíce času.
Údolí plné rozpálených kaňonů, tropických džunglí a bažin rozšiřuje stávající území zhruba o třetinu a stane se na 20–30 hodin čistého času vaším druhým domovem. Setkáte se zde s dalšími nepřáteli a velmi brzy zjistíte, že The Night of the Raven je mnohem obtížnější než původní hra, což může nezkušeným hráčům působit problémy. Velkým plusem je několik nových frakcí, se kterými přijdete do styku. Přidáte se k banditům, nebo budete sympatizovat s piráty? Nelíbí se vám kouzla ohnivých mágů? Tak co se naučit něco nového od jejich temných bratrů nebo od vodních kouzelníků? Třešničkou na dortu je nakonec tajná organizace Kruh vody (The Circle of Water), jehož členové sídlí v Khorinidu a jsou jakousi skrytou obdobou paladinů.



Co se vývoje postavy týče, autoři zvýšili maximální hodnoty vlastností, takže se budete moci mnohem více vypracovat. Krom toho do hry znovu implementovali akrobacii, která byla již ve stařičkém Gothicu. Díky ní budete mít možnost využívat různých zkratek a bez problémů se dostat na jinak nepřístupná místa. Při prchání před nepřáteli rovněž oceníte rychlejší běh. Samozřejmostí je dostatek nových zbraní, brnění a předmětů, na něž v průběhu svého dobrodružství narazíte. K těm nejzajímavějším jistě patří kouzelné opasky, které se stanou nenahraditelnou součástí vaší výbavy. Opomenout bychom rovněž neměli přátelského ducha, jehož získáte se speciálním amuletem a který vás může dovést ke skrytým pokladům.
Jak vidíte, Gothic II: The Night of the Raven vypadá zatraceně lákavě. A přestože již vydaná německá verze přímo vybízí ke slepé závisti, měli bychom být přející (nebo se o to alespoň pokusit) a doufat, že anglický překlad tu bude coby dup. Grrr!!!

Autor článku