Hlavní navigace

Recenze: Grafika MSI N460 GTX Cyclone 768D5 OC

12. 10. 2010

Sdílet

Grafická karta MSI N460GTX Cyclone 768D5 OC má procesor na grafické kartě taktovaný na vyšší frekvenci již z výroby. Zatímco firma Nvidia počítá pro procesor s frekvencí 675 MHz, na grafické kartě MSI běží na frekvenci 728 MHz.

Grafická karta MSI N460GTX Cyclone 768D5 OC má procesor na grafické kartě taktovaný na vyšší frekvenci již z výroby. Zatímco firma Nvidia počítá pro procesor s frekvencí 675 MHz, na grafické kartě MSI běží na frekvenci 728 MHz. Pokud by vám ani tento výkon grafické karty nestačil, pak pomocí programu pro přetaktování s názvem Afterburner, který je součástí balení, se můžete pokusit výkon karty ještě o něco zvýšit. Co se týče chlazení, pak MSI nevyužívá řešení používaného na odpovídající grafické kartě Nvidia, ale využívá vlastní kombinaci chladiče a větráčku ve vizuálně přitažlivém provedení. Toto řešení má tu výhodu, že je vysloveně nehlučné.

Tato grafická karta od firmy MSI naprosto bez problémů převádí videa ve formátu HD do všech testovaných kompresních formátů, a to zejména díky využití procesoru na grafické kartě. Výjimečně rychlé přitom bylo převádění souborů kódovaných ve standardu VC-1 do kontejneru WMV – film o délce 1 minuty byla schopná karta převést za 13 sekund.

Recenze: Grafika MSI N460 GTX Cyclone 768D5 OC

Výkon v počítačových hrách

Karta MSI N460GTX Cyclone dosáhla při všech testech prováděných v počítačových hrách naprosto plynulého zobrazování, a to až do rozlišení 1920 ×1200 bodů. Zároveň bylo většinou možné nastavit zobrazování ve vysoké kvalitě obrazu. Z toho vyplývá, že je tato karta vhodná pro všechny náruživé hráče počítačových her, a to u monitorů s úhlopříčkou 61 centimetrů (24 palců).

Výbava

Pro digitální výstupy videa přikládá firma MSI dva adaptéry. Chybí zde ale adaptér z mini HDMI na HDMI, takže výstup HDMI nemůžete použít bez dalších finančních nákladů. Další výbava je již poměrně chudá a omezuje se jen na útlou příručku a návod na instalaci. Světlým bodem je zde ale velmi šikovný a promyšlený program pro sledování činnosti grafické karty a pro její přetaktování – program MSI Afterburner. Díky němu stačí několik klepnutí myší, a můžete velmi pohodlně měnit taktovací frekvence procesoru grafické karty a paměti, popřípadě navyšovat úroveň napětí. Mimoto lze ještě sledovat i teplotu procesoru grafické karty.

Ochrana životního prostředí a vašeho zdraví

Pokud námi testovaná grafická karta běžela bez zátěže, pak se jednalo snad o nejtišší kartu, jakou jsme kdy testovali. Díky speciální konstrukci chladiče-větráčku pracuje i při zatížení relativně tiše. Spotřeba elektrické energie byla nízká a při zatížení odpovídala výkonu, který se po kartě požadoval.

Verdikt

Grafická karta MSI N460GTX Cyclone se díky dobrému a velmi dobrému výkonu hodí pro multimédia a hraní počítačových her. Díky vyšší taktovací frekvenci pak poskytuje při srovnání s klasickými kartami GTX 460 o něco vyšší výkon. Její výbava je ovšem jen uspokojivá.

Cena: cca 3900 Kč

Hodnocení: 80%

Technické parametry:

Jádro:

Výrobce grafického čipu: nVidia
Grafický čip: GeForce GTX 460
Rychlost grafického čipu: 725 MHz
Pixel Shader Engines: 336
Vertex Shaders: 336
ROPs: 24
TMUs: 56

Paměť:

Typ grafické paměti: DDR5
Velikost grafické paměti: 768 MB
Rychlost grafických pamětí: 3600 MHz
Šířka paměťové sběrnice: 192 bitů

API:

DirectX: 11
OpenGL: 4
Pixel Shader Version: 5
Vertex Shader Version: 5

Rozhraní / Porty:

DVI-out
PCIE
HDMI
HDCP
Rychlost sběrnice PCIE: 16

Byl pro vás článek přínosný?