Hlavní navigace

Greenpeace vydává nové hodnocení výrobců elektroniky

26. 6. 2008

Sdílet

Mezinárodní organizace Greenpeace opět vydala novou verzi svého „Průvodce zelenější elektronikou“, ve kterém hodnotí nejvýznamnější výrobce elektroniky za jejich zásluhy na eliminování toxických součástí ve výrobcích a za další ekologicky záslužné aktivity. Nyní byla v žebříčku navíc reflektována i celková enviromentální politika firem.

Mezinárodní organizace Greenpeace opět vydala novou verzi svého „Průvodce zelenější elektronikou“, ve kterém hodnotí nejvýznamnější výrobce elektroniky za jejich zásluhy na eliminování toxických součástí ve výrobcích a za další ekologicky záslužné aktivity. Nyní byla v žebříčku navíc reflektována i celková enviromentální politika firem.

Na prvním místě se opět umístila společnost Sony Ericsson, i když řada dalších společností se v „Průvodci zelenější elektronikou“ propadla díky novému systému hodnocení a širším kritériím. Podle slov mluvčího Greenpeace je cílem přesvědčit firmy, aby se co nejvíce snažily o ekologické jednání a urychlily tak svůj přechod k šetrnějším programům výroby elektroniky.

Dosud Greenpeace hodnotila firmy na základě použití nebezpečných chemikálií v jejich produktech a enviromentální odpovědnosti, kterou jsou na sebe ochotni vzít a dále na dle existence a funkčnosti programů zpětného odběru a recyklace výrobku. Nová měřítka se však dívají za samotné produkty a hodnotí i celkovou politiku a praxi firem z hlediska změn klimatu a energetických výdajů.

Konkrétně se Greenpeace dívá na to, jak firmy podporují snižování emisí skleníkových plynů, množství obnovitelné energie, která je využívána při výrobě nebo také energetickou náročnost nově vyrobených produktů. Dále se pak Greenpeace zaměřuje na obsah polyvinylchloridu, známého pod zkratkou PVC, bromovaných zpomalovačů hoření, označovaných jako BFR a v neposlední řadě pak antimonu, berylia či ftalátů.

Aktuální žebříček výrobců elektroniky je následující:

1. Sony Ericsson, Sony
2. Nokia
3. Samsung, Dell
4. Toshiba, Acer, Panasonic, Motorola, Hewlett-Packard
5. Apple
6. Sharp, Lenovo
7. Philips, Fujitsu Siemens
8. LG
9. Microsoft
10. Nintendo

Společnosti Sony Ericsson a Sony , které skončily na vrcholu žebříčku, jsou prvními, které již odstranily veškeré používání PVC, antimonu, berylia a ftalátů ze svých produktů. Nicméně jejich skóre snižují příliš vysoké prahové limity pro zpomalovače hoření u výrobků, které jsou označeny jako „BFR-free“. Kladně Greenpeace ohodnotila také energetické nároky produktů, ale příliš nebyla nadšená z možností recyklace.

Nokia, která skončila na další místě, měla velké ambice dostat se až na čelo žebříčku, nebýt problémů s jejím programem zpětného odběru a recyklace. Ten příliš nefunguje v Indii, i když v loňském roce to bylo i na Filipínách, Thajsku, Argentině a Rusku.

Samsung a Toshiba se oproti předchozím žebříčkům propadly níže kvůli nízkému skóre v oblasti energetické náročnosti. Samsung sice uvádí informace o emisích z jeho výroby v Koreji, ale žádné jiné už nejsou k dispozici. Toshiba si pak z hlediska snahy o snížení emisí skleníkových plynů vede trochu lépe.
Nenechte si ujít:
Intel a Asus: Recyklace PC pro světlejší zítřky

Al Gore: IT mohou pomoci proti globálním hrozbám

Green IT: Ekologický postoj je dnes v kurzu

Na poslední příčce pak opět skončil výrobce herních konzolí Nintendo, který je terčem kritiky Greenpeace za to, že neuvádí žádné informace o spotřebě energie, energetické efektivitě produktů a množství elektronického odpadu a plastů, které jsou recyklovány.

Průvodce zelenější elektronikou vydává Greenpeace každé tři měsíce od srpna 2006 a je dostupný na webu této organizace, včetně hodnotících komentářů ke každé z umístěných firem.

O žebříčku z prosince loňského roku jsme pak psali v článku Greenpeace hodnotí velké výrobce elektroniky.

 

Autor článku