Hlavní navigace

HAL3000 pro herní nadšence

18. 3. 2008

Sdílet

Opravdu poctivých herních sestav je na trhu jako šafránu, my ovšem měli to štěstí, že jsme tento měsíc přeci jenom na jednu narazili. Pojďte si ji otestovat s námi.

Sestavou, která nás zaujala byla herní stanice HAL3000 iPlatinum Quad vyrobená společností 100Mega Distribution.



Tato počítačová sestava je založená na čtyřjádrovém mikroprocesoru Intel C2Q Q6600 a nabízí optimální složení pro nejčastější využití v domácnosti. Na dnešní časy průměrně velký pevný disk vystačí s úložným prostorem pro potřeby uložení fotografií, videa, dokumentů a dalších souborů pro průměrnou domácnost, a standardní velikost operační paměti a nadprůměrná grafická karta se postarají o plynulý chod počítače bez výrazných čekacích dob na vyřízení čehokoliv. Sestavě dominuje zejména použitá grafická karta s čipem GeForce 8800 GT, jež se řadí mezi to nejlepší, co si lze v současné době za rozumný peníz na hraní aktuálních počítačových her pořídit. Uživatel tohoto počítače si tak nebude muset lámat hlavu s nastaveními a vybere si prostě tu lepší variantu zobrazení (což mimochodem znamená rozlišení minimálně 1 680 x 1 050 a vysokou úroveň detailů). Ani na budoucí hry by neměl být tento počítač krátký, minimálně ještě za rok a půl si budete moci s touto konfigurací vychutnat nejnovější hry v dostatečném rozlišení a detailech.

Univerzální válečník
Nicméně tato PC sestava není určen pouze pro hraní her, zvládne i další věci, mimo jiné také dokáže být slušným pomocníkem při práci. A k té je potřeba zejména klid, což u herních počítačů může být narušeno vyšší hladinou produkovaného hluku. Při návrhu iPlatinum však evidentně bylo myšleno i na tuto část zákazníků, a tak byl počítač osazen velmi účinným a relativně tichým chladičem procesoru Akasa, stejně jako i počítačovým zdrojem značky Fortron. Jak v klidu, tak i při maximálním zatížení byl tedy nejhlučnější komponentou pevný disk značky Western Digital, který vydával při práci typický zvuk.



Čistota provedení
Co do kvality zpracování, při pohledu do „vnitřností“ jsme byli spokojeni a výsledná známka by byla lepší dvojka. Teplota uvnitř PC byla vyšší zejména díky grafické kartě, která při zatížení dosáhla teploty až 89 stupňů Celsia. Ostatní komponenty měly provozní teplotu normální. K hodnocení samozřejmě patří i vnější vzhled, tedy počítačová skříň, do níž jsou komponenty umístěny. CM Elite 330 je levnější, nicméně funkční a designově velmi povedená skříň, která nabízí komfort a výbavu známou z vyšších řad skříní výrobce.



Softwarové minimum ve výbavě
Součástí dodávky byl samozřejmě i operační systém – MS Windows Vista Home Premium v české verzi, dále pak Nero 7.1 OEM, příslušenství bylo zastoupeno klávesnicí a myší BenQ, sluchátky s mikrofonem a knihou Začínáme s počítačem. Chyběla nám plnohodnotná verze antivirového programu a kancelářského balíku (trial verze jsou však k dispozici na přiloženém CD), chybí taktéž recovery systém.

Výkon tohoto počítače pak byl naprosto shodný s očekáváním podle použitých komponent, neměl by ho zaskočit žádný běžný program nebo počítačová hra. Snad jen toho místa na pevném disku bude časem méně a méně…

Verdikt
HAL3000 iPlatinum Quad si zaslouží pozornost mnoha uživatelů, a to nejen kvůli své výbavě a zpracování, ale zejména také díky poskytované záruce 36 měsíců spolu s velmi slušnou cenou nepřesahující 22 600 Kč včetně DPH. Jako na každé sestavě, i na této jsme našli několik slabších míst, ta jsou ale spíše zanedbatelná, a tak si tento model budou moci užít nejen hráči prahnoucí po počítačových hrách, ale i multimediálně zaměření uživatelé. Za zvážení by stálo snad jen použití 3GHz dvoujádrového procesoru místo pomalejšího čtyřjádrového, neboť čtyři jádra využije v současné době pouze minimum aplikací a při hraní her by byl užitečnější právě rychlý dvoujádrový procesor. Jejich cena je totiž až na pár korun totožná.

- - Petr Matuška

CS24