Hlavní navigace

Half-Life oslavil 10 let

23. 11. 2008

Sdílet

Věřte nebo ne, ale legendární počítačová střílečka Half-Life, která pro mnoho hráčů počítačových her představuje nejlepší hru všech dob, je mezi námi už dlouhých deset let.

CS24

Vývoj hry, která se stala milníkem ve svém žánru, však začal podstatně dříve. Konkrétně v roce 1996, kdy dali programátoři Gabe Newell a Mike Harrington výpověď v Microsoftu a protože byli velcí milovníci počítačových her, založili si společnost Valve, načež ihned začali pracovat na počítačové hře Half-Life. Ta měla původně vyjít už v roce 1997, ale kvůli odkladům vyšla až o rok později. I přesto nabídla na svoji dobu vynikající grafické podání (engine byl přímo od iD Software ze hry Quake, avšak značně upravený), a hlavně herní systém a prostředí, které bylo plné hádanek.

Dalším obrovským plusem byla možnost jednoduchého tvoření modifikací, což hře několikanásobně prodloužilo životnost a hraje se de facto dodnes díky modifikaci Counter-Strike, což je pro změnu nejpopulárnější online FPS všech dob. Hra se pochopitelně dočkala i několika pokračování. Prvním z nich byl v roce 2004 Half-Life 2, který také sklidil velké ovace. Dva roky po něm rozšíření Episode One, minulý rok Episode Two a příští rok se máme dočkat Episode Three.

Ti z vás, kteří používají herní platformu Steam (také od Valve), už oslavy jistě zaregistrovali. Valve totiž připravilo speciální akci a "starý dobrý" Half Life je v těchto dnech v prodeji za symbolický jeden dolar.

- - Tomáš Šulc