Hlavní navigace

Halo 3

1. 12. 2008

Sdílet

Dlouho očekávaný třetí díl veleúspěšné sci-fi série Halo je konečně tady. Vychází exkluzivně pro Xbox 360. ...


Dlouho očekávaný třetí díl veleúspěšné sci-fi série Halo je konečně tady. Vychází exkluzivně pro Xbox 360.
Píše se rok 2552. Lidstvo stále bojuje s mimozemskou rasou Covenantů a události se komplikují. Umělé světy známé jako Halo, hrající důležitou roli v náboženství Covenantů, jsou ve skutečnosti cestou k probuzení největšího nebezpečí, jemuž kdy galaxie čelila. Část mimozemských útočníků se pod vedením svého lídra přidává na stranu lidí, ale ani to zdá se nestačí. Lidstvo spoléhá na posledního elitního vojáka s kódovým označením Spartan-117, nebo též Master Chief.
Pokud jste hráli některý z předchozích dílů, je vám jasné, že oním supervojákem se samozřejmě stanete vy. Vžijete se tak do role geneticky upraveného experta na všechny zbraně, který je rychlejší, silnější a ve všech ohledech lepší než obyčejný člověk. I se speciálním bojovým pancířem váží nějakých pět set kilo a jeho bojové schopnosti jsou opravdu úžasné. A věřte, že je beze zbytku využijete – Halo 3 totiž opět přináší permanentní akci a hordy nepřátel. Je fajn, že své protivníky můžete kosit docela rozmanitými zbraněmi, ke kterým se v průběhu misí dostanete. Samozřejmostí jsou běžné (i když pochopitelně futuristicky vyhlížející) kousky jako pistole, samopal, útočná puška či brokovnice. Určitě nepohrdnete ani sniperskou puškou, raketometem či příručním laserem, ale můžete se vyzbrojit i arzenálem padlých nepřátel. Lehčí zbraně můžete používat i dvě naráz. Kromě toho narazíte i na těžké zbraně, obvykle upevněné na speciální palebné věži. Master Chief si nejen může k těmto palpostům stoupnout, ale je také dost silný na to, aby si tyto stacionární zbraně přivlastnil. Nedílnou součástí vaší výbavy jsou i různé typy granátů, na bojišti využijete také různé hi-tech vychytávky, jako je třeba speciální štít chránící proti nepřátelské střelbě. Užijete si i jízdu a létání v různých vehiklech – od terénních čtyřkolek až po bitevní letoun.
Jednotlivé části kampaně, která se točí kolem návratu Master Chiefa na Zemi okupovanou nepřátelskými silami a kolem prastarého artefaktu ukrytého v Africe, mají strhující spád a vysokou hratelnost. Bohužel musíme říci, že hráči neznalí předchozích dílů budou mít nejspíš co dělat, aby celou zápletku pochopili. A pokud si nepřečtou alespoň poznámky k předchozím událostem obsažené v herním manuálu, budou ochuzeni o určité souvislosti. Zdejší herní svět není úplně černobílý a i během samotné kampaně dojde k mnoha dějovým zvratům, což je samozřejmě pro fandy této sci-fi řady dobrá zpráva. Pro hraní samotné – tedy likvidaci nepřátel ve velkém – ovšem není samozřejmě nutné první dva díly vůbec spustit. Při nižší volbě obtížnosti si totiž zahrají i začátečníci, aniž by je hra zbytečně frustrovala. Při volbě vyšší obtížnosti si zase užijí i skalní příznivci série.
Hodně často budete v jednotlivých misích podporování svými spolubojovníky a vychutnáte si tak výbornou iluzi opravdu živého bojiště. Nepřátelské letouny vysazují další a další protivníky, kteří se schovávají za překážky nebo se kryjí speciálními štíty, občas se objeví nějaký extra tuhý boss – nudit se tedy vážně nebudete. Jakožto vlajková loď Microsoftu obsahuje Halo 3 pochopitelně i multiplayer. Hrát můžete přes Xbox Live na lokání síti, nebo dokonce na rozdělené obrazovce. Kromě tradičních režimů pro hru více hráčů lze kooperativním způsobem hrát i příběhovou kampaň.
Díky tomu, že vás hra nejspíš pohltí, si tak pravděpodobně vůbec neuvědomíte, že jde vlastně o dost lineární střílečku, bez nějakých významnějších originálních prvků. Vše už tu prostě tak nějak bylo. Ale autoři podávají vyzkoušené ingredience v dobře namíchané kombinaci a navíc řemeslně odvedli bezvadnou práci.

„Lehčí zbraně můžete používat i dvě naráz, každou přitom ovládáte jiným tlačítkem.“

akce 9.0

Výrobce: Bungie Studios
Vydavatel: Microsoft
Distributor v ČR: Microsoft
Lokalizace: žádná
Cena: 2 199?Kč
Multiplayer: ano
www.halo3.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku