Hlavní navigace

Hanns.G JC199D

21. 5. 2007

Sdílet

Hanns.G JC199D by se měl objevit na stolech kanceláří a v domácnostech „klidnějších“ uživatelů, kteří na displeji neprohánějí zombie v Černobylu

CS24

Hanns.G není značkou, která by na našem trhu reprezentovala výrazný podíl. O něco lépe je na tom u našich německých sousedů, kde se s těmito monitory můžete setkat často jak v obchodech, tak samozřejmě na stránkách časopisů věnujících se výpočetní technice.

Osmimilisekundový model JC199D rozhodně nepatří mezi nejnovější kousky této značky – svoji premiéru si pod brandem Hanns.G odbyl někdy v první polovině minulého roku, ale jeho parametry jej stále nevyřazují z boje o místo na trhu. Udávaná odezva je samozřejmě ideální, v praxi očekávejte spíše hodnoty 10–12 ms, což je ovšem stále pro potřeby uživatele, který u počítače netráví všechen svůj volný čas, akceptovatelné.

Tento model je totiž typickou ukázkou displeje pro kancelářské použití a nenáročné nasazení v domácnosti – rozlišení 1 280 × 1 024 pixelů, jas 250 cd/m2, kontrast 700 : 1 a pozorovací úhly 135°/150°. Klasická je i sestava konektorů – D-Sub a DVI-D, a 2 × 1W reproduktor.
Proto jsme se při testu zaměřili na zobrazení fontů a obecné vyznění barev v případě internetových stránek. Samozřejmě již z podstaty TN matice, kterou je displej osazen, není možné, aby barvy seděly pro potřeby vážnější práce s barvami.

Pokud se chystáte upravit fotografie pro tisk, upravte na něm „kočičí oči“, odhadem si můžete pohrát se základními parametry jako jas a kontrast, zkuste použít efekty jako sépie (prostě ty plně automatické), ovšem do úprav typu výměna barev se pouštět nedoporučujeme – což ovšem platí
pro všechny displeje s TN maticí. Nicméně výrobci se podařilo, aby barvy celkově působily přirozeným dojmem, nejsou přesycené, ani obvyklé přesvícení typické pro levnější displeje s TN panely není v tomto případě výrazné.

Na danou třídu nabízí tento displej dobrý kontrast s pěkným vykreslením. I fonty se námi testovanému kousku podařilo vykreslit ostře, nikoliv však bodavě – celkově obrazová plocha působí měkčím dojmem. Pro kancelářské aplikace jde o ideální vyznění a u monitoru tak lze strávit pracovní den. Sledování filmů na tomto displeji postačí nenáročnému divákovi, ovšem u DivX filmů nebo materiálu s větší kompresí nepočítejte se slušnějším výsledkem.

Hanns.G JC199D by se měl objevit na stolech kanceláří a v domácnostech „klidnějších“ uživatelů, kteří na displeji neprohánějí zombie v Černobylu – na akční hraní tento model rozhodně není.

Cena vč. DPH : 4 620 Kč
K testu zapůjčila firma: www.difo.cz

- - Tomáš Jirásko