Hlavní navigace

Harry Potter 3

29. 8. 2004

Sdílet

Nový Harry Potter a Vězeň z Azkabanu se slavným kouzelnickým učněm v hlavní roli zaútočil rovněž na počítačové hráče. Tentokrát však nová 3D akční adventura nedopadla podle našeho očekávání a mírně nám hnula žlučí. Ostatně přesvědčete se sami.

Milí čtenáři, postupujte prosím podle následujících pokynů: za pomoci gelu si vytvořte na hlavě vrabčí hnízdo, v nejbližší optice kupte lennonky s černou obrubou a nasaďte si je, vytvarujte špendlík do tvaru blesku, nažhavte jej nad sporákem a připlácněte na čelo; pachu spálené kůže si nevšímejte. Hotovo? Gratulujeme, jste živým důkazem, že fenomén Harryho Pottera nezná hranic. Právě vám je určena hra Harry Potter and the Prisoner of Azkaban.



Nového Vězně z Azkabanu si samozřejmě mohou zahrát i ti, kdož za pomoci mocných zaříkávadel a čar úspěšně odolali chytlavým knihám J. K. Rowlingové a na ně nabaleným filmům, figurkám, kartičkám a dalším potterovským proprietám, které náš mudlovský svět už několik let okupují. Ale varujeme vás! Čerstvá novinka s „všeprodávající“ nálepkou Harry Potter se v porovnání s předešlým počinem Harry Potter and the Chamber of Secrets o hezkých pár čísel propadla do bahýnka průměrnosti.



Čarodějné trio

Pořád je to o pobíhání po bradavickém hradu a přilehlých pozemcích, skákání po plošinkách, kouzlení a v neposlední řadě i o sbírání tisíců Bertíkových fazolek. Tentokrát ovšem z pohledu třetí osoby na tři osoby, neboť největší přidanou hodnotou nového pokračování jsou ovladatelné postavy Harryho kamarádů Rona a Hermiony, s nimiž budete společně překonávat nástrahy třetího ročníku v kouzelnické škole.

Bavíme-li se ovšem o přidané hodnotě, nesmíme zapomenout na daň, kterou je třeba odvést a která v tomto případě znamená, že výběr postavy není na vaší libovůli. Počítač rozhodne, koho a v jaký okamžik svěří do vašeho opatrování, zatímco zbylé souputníky přenechá umělé inteligenci, takže na svobodné kombinování různých schopností hlavních hrdinů a jejich spolupráci ve stylu stařičkých Lost Vikings rovnou zapomeňte. Váš mozek je tudíž ušetřen přemýšlení a vrcholem jeho zapojení do hry jsou situace, kdy je potřeba, aby nějaké kouzlo seslali všichni tři spolužáci najednou, což si žádá náročnou operaci v podobě delšího stisku levého tlačítka myši. Uf!

Ale to trochu předbíháme. Na úvod totiž nic nenasvědčuje tomu, že by vás čekala procházka růžovou zahradou. Naopak. Už během cesty Bradavickým expresem, která slouží jako úvodní tutoriál, to vypadá, že to naše trojice nebude mít vůbec jednoduché.Vězeň z podtitulu, mnohonásobný vrah Sirius Black, uprchl z azkabanského žaláře a brousí si zuby na samotného Harryho, jenž se tak ocitá v permanentním ohrožení. To má sice zmírnit přítomnost bachařů-mozkomorů na půdě školy, ale výsledný efekt je spíše opačný (doma v obýváku byste mít mozkomora taky nechtěli), takže se nelze divit, že po příjezdu do Bradavic není Harry úplně ve své kůži. Jenže starosti teď musejí rychle stranou, je tu nový školní rok a s ním spousta povinností.



Na křídlech draka

Jejich plnění a splnění je hlavní náplní hry a podmínkou toho, aby vám ředitel Brumbál udělil absolutorium a vy mohli zhlédnout závěrečné titulky. Kontakt s knižní předlohou je omezen na nutné minimum, takže autorkou barvitě popsané události jsou vylíčeny maximálně stručně a navíc se zdaleka nedostalo na všechny. Většinu času proto trávíte obíháním učeben a pilným studiem. Každý z vaší trojice se musí nejprve naučit jedno speciální kouzlo a zdokonalit se v jeho používání. Například Hermiona dokáže proměňovat sochy zvířat (konkrétně draka a zajíce) v jejich živé ekvivalenty a následně se do nich převtělovat. Ronovi zas profesor Lupin natluče do hlavy, jak se pomocí Carpe Retractum přitahovat k předmětům a naopak. No a Harry se za dozoru profesora Kratiknota stane mistrem ve zmrazování živého i neživého.
Vlastní kouzlení je dětsky triviální. Za stisku levého myšítka se nad každým očarovatelným objektem zobrazí ikona kouzla, které lze aplikovat, takže jen stačí zaměřit magickou hůlku, a je to. S výše uvedenými kouzly si užijete docela legraci, neboť hopkání se zajícem, poletování s dráčkem, sjíždění zamrzlého potoka a vis na magickém paprsku ve spojení s univerzálními magickými formulemi pro otevírání zamčených truhel, mačkání nedosažitelných tlačítek, aktivaci skákacích plošinek a především likvidaci roztodivně roztomilých nepřátel, dali autorům do rukou velký potenciál vytvořit docela zajímavé úrovně.



Karty a fazole, fazole a karty

Alespoň takový pocit se uhnízdí ve vaší hlavě těsně na začátku. Tam se ale zas tak dlouho neohřeje a velmi záhy odletí zpět do teplých krajin, neboť střelný prach invence brzy navlhne a později vás už nic nepřekvapí, ani bubák ve skříni. Je to totiž stále o tom samém: támhle přeskočit přes propast, tady aktivovat plošinku, tam stisknout tlačítko, zde odstranit skupinku nepřátelsky naladěných skřítků a tak dále a tak dále. Žádná změna herního stylu, žádní nabušení bossové, žádné vytržení z letargie. Jasně, jsou tu tři minihry, ale s výjimkou létání na hypogrifovi Klofanovi jde o destilát čisté nudy.

Ještě že je tu přítomno alespoň stopové množství nelinearity, takže se ve volných chvílích můžete věnovat průzkumu hradu a všech jeho zákoutí, která ukrývají mnohá tajemství, zejména vzácné kouzelnické karty a tuny fazolí, které plní úlohu univerzálního platidla. Fazolky se skrývají téměř všude, takže budete-li na to mít nervy, můžete radostně kouzlit na nablýskaná brnění, starobylé tapisérie, zamčené truhlice či hromádky knih, a dostane se vám jich měrou vrchovatou. V obchodě bratrů Weasleyových za ně nakoupíte raritní karty, které jinde nenajdete, čokoládové žabky, které vám doplní energii, nebo hesla do nepřístupných částí hradu, kde na vás čekají další karty a další fazole. Prostě hotový ráj mexického karbaníka.



Pro znalce a fanatiky

No a co další uhry na tváři Bradavic? Je to především herní doba. Uznáváme, že se primárně jedná o dětský titul, ale máme pocit, že v EA dnešní mládež poněkud podceňují. Jsme si téměř jistí, že by náš desetiletý sourozenec neměl problém hru dokončit za jeden večer stejně jako my a pochybujeme, že by se k ní kdy vrátil. Vcelku zábavný famfrpál byl definitivně odpreparován a bez něj tu zbylo něco, na co si po prvním dohrání už nikdy nevzpomenete. Vše se navíc koná na velmi omezeném prostoru – sedmipatrovou školu včetně pozemků projdete jako nic a ani další úrovně strdím a rozsáhlostí neoplývají. Rovněž grafika nikoho neokouzlí a navzdory použití nové verze unrealovského enginu vypadá takřka nachlup stejně jako přede dvěma lety.

Ale abychom jen nehaněli. Jméno Jeremyho Soula (přesněji řečeno jeho hudba) hovoří jasnou řečí kvality. Potěší i povedený český překlad respektující zavedené potterovské názvosloví a také přítomnost ostatních studentů, kteří oživují jinak sterilní prostředí. Jaký je tedy náš verdikt? Pro běžného odrostlejšího hráče by mělo nové dobrodružství virtuálního Harryho Pottera význam maximálně tehdy, kdyby jej zdarma přikládali k zakoupené knize nebo vstupence na stejnojmenný film. Je to krátké, monotónní a hodně jednoduché. Dětem se to snad bude líbit, ale ani tady bychom nehýřili přehnaným optimismem. Snad jen zavilí fanoušci kouzelnického učně budou chrochtat blahem.





Výrobce: Amaze Entertainment

Vydavatel: Electronic Arts

Distributor pro ČR: Electronic Arts Czech

Lokalizace: titulky

Internet: http://harrypotter.ea.com/hppoa/
Multiplayer: ne
Minimum: CPU 600 MHz, 256 MB RAM, HDD 820 MB, 3D karta 32 MB
Doporučujeme: CPU 1,5 GHz, 512 MB RAM, HDD 820 MB, 3D karta 64 MB
Verdikt: Třetí díl Harryho působí dojmem, že byl spíchnut nadmíru horkou jehlou, a tudíž silně pochybujeme, že sklidí stejné úspěchy jako jeho starší bráška. Minimálně u nás mu to nevyšlo.

Hodnocení: 66 %