Hlavní navigace

HD kamery Sony s vylepšenou stabilizací

10. 7. 2009

Sdílet

 Autor:
Sony uvádí HDR-CX520VE/505VE Full HD se snímačem Exmor R CMOS, s třícestným optickým stabilizátorem a přímým vypalováním na DVD disky.

Handycam HDR-CX520VE a HDR-CX505VE jsou novými „vlajkovými loděmi“ flotily kompaktních high-definition kamer.

Kompaktní tělo modelu CX520VE ukrývá 64 GB interní paměti, která dokáže pojmout až 26 hodin záznamu ve Full HD. To vše navíc s šestikanálovým prostorovým zvukem (32GB paměť modelu CX505VE vystačí na 13 hodin). Na dovolené nebo na výletě, kdy potřebujete více času, jednoduše vložíte do kamery volitelnou paměťovou kartu Memory Stick, a můžete natáčet dále.

Klíčem k obrazu kamer je snímač s vysokým rozlišením Exmor R CMOS vyvinutý firmou Sony a obsahující technologii ClearVid se zadním podsvícením. Ta dokáže zaznamenat více světla než snímače jiných běžných konstrukcí. Výsledkem je čisté (doufejme) HD video a statické snímky s rozlišením až 12 megapixelů.

Sony Handycam HDR-CX520VE


Potenciál snímače Exmor R plně využívá nejnovější verze obrazového procesoru Sony BIONZ, který se postará o další redukci obrazového šumu.

Obrazové možnosti snímače Exmor R CMOS a procesoru BIONZ doplňuje objektiv Sony G, který obsahuje asférické čočky a sklo s nízkou disperzí. Tyto prvky pomáhají vykreslit ostrý a jasný obraz s vysokým kontrastem a potlačeným zkreslením barev („colour fringing“). Stejně jako u objektivů digitálních zrcadlovek řady α (alpha) je i zde použita šestilamelová irisová clona.

Stabilizační režim „Active Mode“ snižuje účinky pohybu kamery oproti standardnímu optickému stabilizátoru SteadyShot až desetinásobně. Jde navíc o první systém na světě, který potlačuje pohyb kamery ve třech směrech (stav k červenci 2009). Kromě svislých a vodorovných pohybů stabilizátor provádí i korekci rotace kamery kolem podélné osy, takže dochází k celkovému zvýšení stability obrazu.

Sony Handycam HDR-CX520VE


Funkce detekce obličeje je rozšířena o možnost výběru obličeje dotykem pro stanovení priority některého z objektů („Face Touch“). Stačí se dotknout jedné z tváří na displeji a kamera podle ní automaticky optimalizuje zaostření, vyvážení barev, expozici a nastavení detekce úsměvu.Vestavěný GPS přijímač uvnitř kamer CX520VE/505VE pomocí komunikace se satelitním systémem zaznamenává při cestách vaši polohu, kterou vám kamera ukáže v režimu „Map View“ na přehledném 3palcovém širokoúhlém displeji Clear Photo LCD plus. Pomocí přiloženého programu Picture Motion Browser si potom doma můžete své video a fotografie prohlédnout v zeměpisné perspektivě.

Nové rozhraní nyní obsahuje položku „My Menu“ zjednodušující ovládání. Pro rychlý a snadný přístup lze hlavní obrazovce displeje přiřadit až šest často používaných funkcí. Aby byl displej přehledný, zastupují nyní funkce „Secondary Record“ a zoom ikony, které se objeví, teprve když se jej dotknete.

Poprvé mezi videokamerami Handycam dokážou modely CX520VE/505VE automaticky zkonvertovat prokládaný videosignál pro přehrávání ve formátu 50p (progresívní přehrávání) na 1920x1080/50p kompatibilních televizorech připojených přes HDMI.

Sony Handycam HDR-CX520VE


Vypalování disků bez PC

HDR-CX520VE/505VE je první HD flash videokamerou od Sony podporující vysokorychlostní vypalování disků pomocí volitelné mechaniky VRD­P1 DVDirect Express. Skladná a lehká vypalovací mechanika, ovládaná přímo z kompatibilních modelů videokamer Handycam, se připojí pomocí USB kabelu a stisknutím jediného tlačítka umožní uložit natočený záznam na DVD pro archivaci nebo snadné sdílení - buď jako AVCHD disk ve vysokém rozlišení nebo standardní DVD.

Kromě modelu VRD-P1 je k dispozici i nová univerzální externí mechanika VRD-MC6 DVDirect, která dokáže spolupracovat prakticky s jakoukoli analogovou nebo digitální videokamerou, fotoaparátem nebo videorekordérem. Uložené snímky si nejprve prohlédnete na LCD displeji a pak své videoklipy, digitální fotografie nebo staré VHS kazety stisknutím tlačítka přenesete na DVD bez použití počítače.

Videokamery Handycam HDR-CX520VE/505VE Full HD Memory Stick budou k dostání od srpna 2009 (august) za neupřesněné ceny.

CS24

Sony Handycam HDR-CX520VE

HDR-CX520VE

HDR-CX505VE

Formát videa

HD: AVCHD, SD: MPEG2

HD: AVCHD, SD: MPEG2

Záznamové médium

64GB interní paměť (rozšiřitelná pomocí volitelné karty Memory Stick)

32GB interní paměť (rozšiřitelná pomocí volitelné karty Memory Stick)

Zobrazovací zařízení

1/2.8" Exmor R CMOS Sensor, ClearVid Array

1/2.8" Exmor R CMOS Sensor, ClearVid Array

Počet megapixelů (celkový)

6,6 megapixelů

6,6 megapixelů

Počet megapixelů (fotografie)

12,0 megapixelů

12,0 megapixelů

Obrazový procesor

BIONZ

BIONZ

Objektiv

Sony G

Sony G

Zoom

12x optický, 150x digitální

12x optický, 150x digitální

Stabilizátor SteadyShot

Optický s režimem „Active Mode"

Optický s režimem „Active Mode"

Audio systém

Prostorový Dolby Digital 5.1 se zoom mikrofonem

Prostorový Dolby Digital 5.1 se zoom mikrofonem

Automatický GPS geotagging

Ano

Ano

Detekce obličeje / Detekce úsměvu

Ano / Ano

Ano / Ano

Výběr obličeje dotykem

Ano

Ano

Highlight Playback

Ano

Ano

Typ LCD

3.0" širokoúhlý Clear Photo LCD plus

3.0" širokoúhlý Clear Photo LCD plus

Rozměry / hmotnost* těla

*bez karty Memory Stick/baterie (g)

125(H) x 65(V) x 62(Š) / 370g

125(H) x 65(V) x 62(Š) / 370g