Hlavní navigace

HD View a fototuristika

19. 7. 2007

Sdílet

Z Microsoftu konečně vypadlo něco, nad čím řeknete wow, protože to funguje a je zajímavé, a ne waůůů, neboť to zneprovoznilo počítač a musí se u toho čekat minimálně na Service Pack 1 .

CS24

Microsoft má rozpracováno několik projektů při nichž si pohrává s 3D mapami a panoramatickým pohledem. Některé z nich ukázal a připomenul i v průběhu Microsoft Research Faculty Summit, který probíhá v těchto dnech v Redmondu.

Jedním z nich je HD View. Tato technologie umožňuje zkombinovat stovky fotek k vytvoření velkého obrazu, který pak dovoluje zvětšovat obraz až na úroveň jemných detailů. K tomu je samozřejmě nutné mít dostatek podkladů, ale tato technologie je využitelná již nyní. Byt nyní ne přímo domácími uživateli (i když i menším počtem lze snímek udělat), pro interaktivní projekty, navigační a přehledové systémy apod. jde o ideální nástroj. Microsoft nabízí nástroje pro vytvoření fotek pro HD View volně na svých stránkách, kde naleznete i další panoramatické snímky. Jde o stránky vývojářů nebo přímo dedikované Extreme Resolution.

Jednou z ukázek je panoromatický snímek Seattlu složený z 800 fotografií (každá o velikosti 8 MB), který tak ve výsledku obsahuje 3,6 miliardy pixelů. Naše ukázky pocházejí ze snímku kanadské Squamish Wall (4,5Gpix), kde je pěkně vidět i horolezec na stěně.







Druhým projektem, na kterém Microsoft spolupracuje s University of Washington, je kolekce snímků známých míst čerpající z veřejných zdrojů a projektů pro sdílení obrázků jako je Flickr. Technologie Photo Tourism zkombinuje dostupné fotografie do 3D a pokusí se tak sestavit trojrozměrný model objektu, který je tak viditelný ze všech stran. Myšlenkou je využití zdrojů miliard volně dostupných snímků. Je zajímavé, že Microsoft zatím v tichosti přechází otázku autorských práv, kterou ovšem u prací ze své dílny nikdy neopomene zmínit ve smlouvách. Zatím jde o hypotetickou otázku, navíc fotografie slouží pouze jako předlohy a způsob výkladu různých dohod se službami pro sílení fotografií je všelijaký, ovšem v budoucnu, kdy by se služba mohla stát komerčně využitelnou, by o problém jít mohlo. Nicméně jde stále o zajímavou myšlenku.

Do vytvořeného náčrtku zvoleného místa jsou automaticky vkládány snímky a mapa ukazuje i místo ze kterého pravděpodobně byly pořízeny a takto je obraz kompletován.


Panel vlevo ukazuje informace o vybraném snímku, dolní galerie přitom nabízí dalsí snímky související s aktuálně zobrazovaným místem.

- - Tomáš Jirásko