Hlavní navigace

HDMI do každé domácnosti v podání čipsetu AMD 690G

23. 2. 2007

Sdílet

Budoucnost je zase o něco bližší. HDMI – nový standard rozhraní pro obrazový výstup podporující vysoké rozlišení – patří totiž do základního vybavení dvou nových základních desek představených společností MSI

CS24

Spolu s HDMI bude standardem motherboardů MSI K9AGM2-FIH a MSI K9AG Neo2-Digital i digitální výstup DVI. A jak je to možné? Obě dvě základní desky jsou totiž jako jedny z prvních osazeny zcela novou čipovou sadou AMD 690G doplněnou jižním můstkem SB600.


Nový čipset (mimochodem první od pohlcení kanadské ATI společností AMD) je určen pro všechny procesory AMD pracující v patici AM2, nabízí podporu dvou paměťových kanálů pro operační paměti DDR2 až do frekvence 800 MHz a hlavně obsahuje integrované grafické jádro Radeon X1250 s plnou podporou HDMI, což zaručuje podporu dekódování a přehrání videa ve vysokém rozlišení pomocí technologie AVIVO. Integrovaná grafická karta mimo jiné podporuje rozhraní DirectX 9.0c, OpenGL 2.0, Shader Model 3.0 a HDR. Uživatelé si tak budou moci vychutnat hezky vypadající, ale ne moc rychle pohybující se počítačové hry.



Co první dvě základní desky osazené tímto čipsetem nabízejí? MSI K9AGM2-FIH je motherboard formátu micro ATX a poskytuje kromě již vyjmenovaného jeden rozšiřující slot PCI Express x16, jeden PCIe x1 a dva klasické PCI, osm konektorů USB 2.0, jeden gigabitový síťový konektor RJ 45, osmikanálové audio, Firewire a nebudou chybět ani firemní technologie MSI Live Update! a systém automatického přetaktování Dual CoreCell with D.O.T. Express. MSI K9AG Neo2-Digital pak navíc oproti předchozímu modelu více PCI a PCI Express x1 konektorů.

Obě desky jsou certifikovány jako Microsoft Vista Premium, což zaručuje plnou kompatibilitu s uvedeným operačním systémem a podporou Aero Glass.

Cena obou modelů ještě nebyla stanovena a dostupnost bude až po oficiálním uvedení použitého čipsetu, předpokládáme v průběhu března 2007.

Poznámka redakce: Společnost AMD tímto krokem bude moci nabídnout uživatelům kompletní platformu AMD – čipovou sadu, procesor a integrovanou grafickou kartu. První testy, v nichž budeme hodnotit jak se povedl první „firemní“ čipset AMD po velmi dlouhé době, se snad podaří uskutečnit do konce března.

Foto: MSI

- - Petr Matuška