Hlavní navigace

HDTV to má za sebou, rodí se Super Hi-Vision

28. 5. 2007

Sdílet

Zatímco v naší ČT si o vysílání v HD zatím zřejmě vyprávějí stále ještě pohádky a generální ředitel po změnách v technických parametrech prohlašuje, že digitalizaci zřejmě nebude možné v původním termínu stihnout, japonské NHK se už současná HDTV nepozdává.

CS24

V mnoha zemích se ještě nestačilo uchytit základní vysílání HDTV a japonští inženýři již představují jeho potencionální náhradu, či lépe řečeno další generaci. Pracovníci z vývojových technických laboratoří NHK (Nippon Hoso Kyokai; japonská veřejnoprávní televize) představili systém Super Hi-Vision (SHV) pracující s 4 320 horizontálními řádky a 7 680 sloupci, tedy se čtyřnásobkem současného formátu HDTV nebo Hi-Vision, jak HDTV označuje NHK.


Již počátkem roku byl představen obrazový snímač schopný zachytit obraz v rozlišení SHV V nyní vystavených prototypech kamer jsou ovšem použity snímače s polovičním rozlišením. Každá kamera má tři základní – červený, modrá a zeleny, navíc je ovšem přidán jeden extra zelený snímače, aby bylo dosaženo podobného efektu jako při plném rozlišení, Je využito skutečnosti, v kombinaci s dalšími prvky, že lidské oko je na zelenou složku daleko citlivější a subjektivně jejím „zvýrazněním“ tak vzniká dojem vyššího rozlišení, než je skutečně fyzicky snímané.

Schopnosti kamery s jedním plnohodnotným snímačem demonstrovala NHK již v pátek. Kamera byla umístěna okolo 3 metrů od scény s novinami. Na SVH monitoru byl pak promítán naprosto jasný a čistý obraz, na kterém se daly číst články v vytištěné novinách. To je na současných HDTV stále ještě obtížné. Tento senzor však je monochromatický, pro dosažení barevného obrazu musí být použit pro každou složku RGB jeden snímač.

Samozřejmě NHK si je vědoma i základního problému, který ještě musí vyřešit. Současné datový tok SVH signálu je 24Gbps, což je pro televizní vysílání nepřijatelné. Dalším krokem je tedy zvládnutí procesu kódování a dekódování v reálném čase.

Na tomto problému spolupracuje NHK s Fujitsu, první krůčkem je řešení v podobě 16 paralelně uspořádaných kodérů, kdy je obraz za použití komprese MPEG-4 AVC/H.264 zmenšen na 1/200 původní velikost. Výsledný Super Hi-Vision obraz má datový tok 128Mbps, tedy okolo šestinásobku současného HD vysílání v Japonsku, ale podle předpokladů NHK jde již o velikost, která je již v možnostech budoucích vysílacích systémů.

NHK zatím neprozradila, kdy plánuje nasazení Super Hi-Vision, ale vzhledem k historickému přístupu k novinkám, nebude nijak váhat. Byla to právě NHK, která v polovině devadesátých let minulého století začala vysílat HDTV s využitím analogového systému, který byl vyvinut ve stejných laboratořích jako SHV. V roce 2000 pak zahájila plné digitální vysílání. NHK dostala jako první HDTV kameru do vesmíru na palubě raketoplánu v roce 1998 a uskutečnila i první přímý přenos z Antarktidy v roce 2003.

- - Tomáš Jirásko