Hlavní navigace

Hellgate: London - cesta do pekel

12. 11. 2007

Sdílet

Postapokalyptické hry mívají různou zápletku. Tu je to nějaká epidemie, jindy jaderná válka… A teď tu máme invazi démonických sil, na které se podíleli i někteří z tvůrců slavného Diabla.

Postapokalyptické hry mívají různou zápletku. Tu je to nějaká epidemie, jindy jaderná válka… A teď tu máme invazi démonických sil, na které se podíleli i někteří z tvůrců slavného Diabla.



Londýn nedaleké budoucnosti není hezkým místem. Velkoměsto leží v ruinách jak vystřižených ze snímku Reign of Fire, a na vině je záplava zlých stvoření přicházejících branou vedoucí do samotného pekla. Lidé se stáhli do úkrytů ve stanicích bývalé podzemní dráhy a snaží se s vetřelci bojovat. K odboji se samozřejmě přidává i ústřední postava této hry, a jak se nakonec ukáže, bude tím hlavním klíčem k úspěchu. Tedy, alespoň pokud se vám ve hře bude dařit a neodinstalujete ji ze svého harddisku ještě před dohráním.



To by ale byla škoda. Hellgate: London je povedeným akčním RPG, i když v mnoha ohledech jde o typického představitele svého žánru. Své virtuální já si na počátku hry můžete uzpůsobit k obrazu svému – vyberete muže či ženu, upravíte vzhled, zvolíte jméno a hlavně, vyberete jedno ze šesti zaměření. Pro boj na blízko je ideální brutální pán meče nebo pomalejší, ale o to obrněnější strážce, střelce využijete pro boj na dálku, technik umí svoji bojovou sílu podpořit různými roboty a na své si přijdou i příznivci magie díky profesím vyvolávač a černokněžník.



„ Proti pekelným nestvůrám budete bojovat magickými meči i hi-tech zbraněmi.“



Už z výčtu profesí je patrné, že jde o mix sci-fi a fantasy žánru. Proti pekelným nestvůrám budete bojovat magickými meči i hi-tech zbraněmi, ke svému prospěchu využijete jak lékárničky a bojové drogy, tak magii a očarované amulety. Ústřední příběh je doplněn mnoha vedlejšími úkoly, jejichž plnění není povinné, ale přinese vám zajímavou odměnu v podobě peněz nebo užitečného předmětu. V podstatě pořád, nebudete-li zrovna odpočívat na jedné z bezpečných stanic metra, budete posílat na onen svět zástupy nepřátel, kteří se rekrutují z řad bizarních bestií, ozbrojených i neozbrojených démonů, či zombií, kostlivců a dalších nemrtvých. Kromě hlavního příběhu je nachystán i multiplayer, ve kterém můžete společně se spoluhráči na internetu kosit další a další potvory a vylepšovat svojí postavu. Kromě klasického multiplayeru přístupného pro všechny je nachystáno i placené elitní členství zahrnující různé výhody, například větší množství postav a připojení na servery bez čekání.



Zabíjení nepřátel je sice lehce stereotypní, ale zato si ho můžete užít z pohledu vlastních očí (při střelbě) či v režimu z pohledu třetí osoby (při řežbě nablízko); což je kombinace, která v akčních RPG není zrovna obvyklá. Za zabité soupeře a splněné úkoly získáte klasicky zkušenosti, jež se čas od času přetaví v postup na vyšší úroveň. S tím je vždy spojena příjemná povinnost rozdělit bodíky mezi základní vlastnosti (přesnost, síla, odolnost, vůle) a ze stromu dovedností si vybrat jednu, kterou se naučíte či vylepšíte. Těchto speciálních schopností je ve hře poměrně hodně a jsou samozřejmě specifické pro jednotlivé profese; jde třeba o stabilnější postoj při střelbě, ničivé útoky, hod granátu, či kouzla a zaklínadla.



Postupem času si samozřejmě také vylepšíte své vybavení. Užitečné předměty najdete po zabití některých protivníků, jiné naleznete v bednách a další třeba koupíte. Repertoár vybavení je poměrně bohatý, od různých částí brnění přes lékárničky až po zbraně pro boj zblízka i střelné. Některé předměty mají speciální vlastnosti, a některé je možné vylepšovat pomocí různých upgradů. Navíc si u řemeslníka či pomocí speciálních technických schémat můžete vytvořit i předměty vlastní – stačí mít jen dostatek surovin. Ty lze mimo jiné získat rozložením předmětů, které nepotřebujete.



Hra velmi dobře ubíhá, ač na své mrtvolami lemované cestě navštívíte jen několik druhů prostředí, zejména rozbořené město, podzemní tunely a peklo. Jednotlivé lokace jsou částečně náhodně generovány (a stejně tak některé vedlejší úkoly), ale hratelnost to nijak zásadně neovlivňuje. Grafika není vyloženě špičková a detailní, nicméně kvalitního nadprůměru dosahuje naprosto s přehledem. Hellgate si udržuje dobrou atmosféru i díky výbornému soundtracku a kvalitnímu ozvučení. Potěší i kvalitní lokalizace textů do češtiny. Zvláště při přepnutí do režimu vlastního pohledu je boj v pekelném Londýně i přes poměrně stereotypní náplň úkolů dost chytlavý.



Jiří Sládek (autor je manažerem magazínů portálu Centrum.cz)



Hodnocení: 7,8
Žánr: akční RPG
Výrobce: Electronic Arts / Namco
Vydavatel: EA Czech
Distributor pro ČR: EA Czech
Lokalizace: manuál, titulky
Cena: 1399 Kč
Multiplayer: ano
Internet: