Hlavní navigace

Heroes of Might and Magic V

4. 12. 2005

Sdílet

Vývojáři z týmu Nival Interactive se vrhli na přetěžký úkol a vytvářejí pátý díl slavné strategické série Heroes of Might & Magic. Pojďte společně s námi nahlédnout do fantastického světa Might & Magic, kde se schyluje k dalšímu dobrodružství.

Bledá tvář, strnulý výraz a modročerné kruhy pod očima. Zase nespal celou noc a pařil Heroes...



Série Heroes of Might and Magic patří k nejoblíbenějším strategiím v celičké historii herního průmyslu. Většina hráčů má stále v živé paměti probdělé noci u vysvícených monitorů, kdy si několik hodin v kuse omílali notoricky známou větu: „Ještě jeden tah a půjdu spát!“ Co se stane, až vám lidé z ruského týmu Nival Interactive vyčarují očekávaný pátý díl? Vyrvete si vzteky všechny vlasy, nebo naopak propadnete jeho neodolatelnému kouzlu? Heroes of Might and Magic V jsme pečlivě otestovali a nyní vám servírujeme první dojmy ze hry.



Betaverze nových Heroes přinesla pouze dvě multiplayerové mapy pro dva a čtyři hráče (Peninsula a Lost Town), ale naštěstí jsme si mohli vyzkoušet všech šest ras (Heaven, Preserve, Academy, Necropolis, Dungeon a Inferno), s nimiž přijdete do styku i v plné verzi. Při zakládání nové hry si vyberete frakci, hrdinu a startovní bonus v podobě slabého artefaktu, zlata nebo několika základních surovin. Jakmile se připojí ostatní hráči, můžete se vrhnout do samotného dobrodružství. A tak jsme také učinili – odstartovali jsme scénář a nemohli jsme uvěřit vlastním očím!

Heroes of Might and Magic V vás po vizuální stránce dostanou hned na první pohled. Vše je až neuvěřitelně pohádkové a skvěle animované. Koruny stromů se naklánějí ve větru, po obloze poletují ptáci a nemrtvému hrdinovi se na dlouhé holi, opřené o rameno, pohupují barevné lebky. Například pila na zpracování dřeva zůstává nečinná, ale jakmile budovu zaberete, objekt jako zázrakem ožije. Obrazem můžete libovolně otáčet, naklánět a přibližovat, což je bohužel nutné, pokud chcete o všem získat přehled. Často se vám totiž stane, že se za stromem ukrývá skupinka monster bránící schovaný artefakt, který objevíte až při natočení kamery. Jakmile si však na pohyb zvyknete, začnete si naplno užívat vizuálních orgií a hra se vám bohatě odmění.



Základní herní systém HoMaM V zůstává nezměněn. Proč také ničit něco, co autoři z New World Computing v minulých dílech dotáhli téměř k dokonalosti? Hra je tedy rozdělená na tahy (v multiplayeru lze určit maximální délku kola), ve kterých prozkoumáváte okolí, zabíráte důležité stavby, bojujete s neutrálními či nepřátelskými monstry, budujete vlastní opevnění a rozšiřujete armádu. Vzhledem k tomu, že autoři předělali do 3D i samotná města, na stavění si musíte chvíli zvykat. V betaverzi bylo až nesnesitelně nepřehledné, ale na této oblasti autoři údajně ještě zapracují. Naštěstí máte k dispozici speciální plán, díky kterému můžete jednoduše sledovat, co jste už vybudovali, co vám chybí a co potřebujete zařídit. Na rozdíl od předchozího čtvrtého dílu nyní postupem času získáte přístup ke všem bojovým silám v hradu a nemusíte si lámat hlavu s tím, jaké upřednostníte. Při jejich rekrutování oceníte možnost pořídit všechny najednou bez ustavičného klikání. Jednotky dále můžete jednoduše povyšovat, ale v betě chybělo rozdělování do skupin, což snad autoři ještě napraví.

K dalším prvkům, jež jsme nemohli vyzkoušet, patří i speciální Ghost mód – díky němu během protihráčova tahu nemusíte poslušně čekat, až si zařídí vlastní záležitosti. Místo toho získáte svobodu pohybu a čím déle váš nepřítel hraje, tím déle se můžete potulovat po mapě a škodit. Odpadá tedy nudné civění do obrazovky, jež hru v klasickém módu doprovází.
Co se bojů týče, na začátku vždy nově rozmísťujete jednotky na kraji bitevního pole, což jste dříve mohli pouze se schopností Tactics. Za další skvělou novinku považujeme zobrazované pořadí tahů, kdy se v dolní části obrazovky automaticky posouvají portréty všech zúčastněných, seřazených přesně podle iniciativy. Do věčných lovišť se odporoučela bojová síť složená ze šestiúhelníků a nahradila ji plocha o rozměrech 8×10 čtverců. Nicméně nad rozměry bojiště autoři stále bádají a nemohou se rozhodnout, jakým způsobem jeho plochu rozšířit. Některá monstra totiž zabírají čtyři pole a pohyb po povrchu plném překážek je tak při větších střetech dosti omezený.



V soubojích přichází ke slovu i magie, jež samozřejmě představuje výtečné zpestření hry. Nejenže efekty většiny kouzel vyhlížejí fantasticky (například fireball, implosion, armageddon nebo meteor shower), ale správné odříkávání tajemných formulí může rozhodnout o výsledku leckteré bitvy. Spousta druhů monster disponuje speciálními schopnostmi a boje zkušených rivalů uspokojí i náročné stratégy. Proto není divu, že autoři multiplayerovou nabídku obohatili o speciální duely. Každý si zvolí pokročilého hrdinu a hurá do boje! Takový souboj vám zabere kolem dvaceti minut, takže si na své přijdou i časově vytížení hráči.

Další změny oproti předchozímu dílu se týkají samotných hrdinů a tvorby bojových skupin. V Heroes of Might and Magic IV bylo možné vytvářet partu nejen z různých jednotek pod vedením jednoho vůdce, ale rovněž ze samotných hrdinů. To naštěstí v Rusku neprošlo, a tak se dočkáte pouze klasických bojových skupin jako v prvních třech dílech. Zajímavé rovněž je, že autoři zamítli pohyb neutrálních monster, takže se už nemusíte bát, že se na vás v nejnevhodnější chvíli vyřítí skupina opodál lelkujících hyder. Ve hře pak pochopitelně zůstal klasický sběr zkušeností hrdinů a získávání vyšších levelů. Při každém přestupu na další úroveň si vyberete jednu ze čtyř nabízených schopností, specifických pro danou rasu a povolání. Celkový výběr nám připadá zcela dostačující a krom starých známých skillů zde najdete i zbrusu nové kousky, týkající se například různých magických škol.

Podtrženo a sečteno, nový díl Heroes nás vcelku příjemně překvapil. Doufáme totiž, že ty největší excesy vývojáři do vydání plné verze vyřeší a zbylé mušky snad vychytají následující patche. Byla by velká škoda, kdyby hra s tak obrovským potenciálem zmizela v bahně tuctových titulů jen kvůli několika na první pohled zřejmým problémům.