Hlavní navigace

Hitachi uvede disky pro notebooky s kapacitou 500 GB

4. 1. 2008

Sdílet

Společnost Hitachi Global Storage Technologies v tomto týdnu ohlásila, že uvede na trh 2,5“ pevný disk pro notebooky s kapacitou rovných 500GB. Jde o zatím největší disk tohoto typu a dostupný by měl být již na začátku února 2008.

Společnost Hitachi Global Storage Technologies v tomto týdnu ohlásila, že uvede na trh 2,5“ pevný disk pro notebooky s kapacitou rovných 500 GB. Jde o zatím největší disk tohoto typu a dostupný by měl být již na začátku února 2008.

Jedná se o disk ze série Travelstar 5K500, jenž je vybaven Serial ATA (SATA) rozhraním a kromě 500 GB verze bude uveden i menší, 400 GB model. Disk se skládá ze tří ploten, které rotují rychlostí 5 400 otáček a vyznačuje se spotřebou 1,9 wattu při činnosti a 0,7 wattu v nečinnosti. Dále v něm bude použita speciální technologie společnosti Hitachi označovaná jako RVS (Rotational Vibration Safeguard), která má za cíl zajistit stabilitu disku při vibracích šasí, v němž je nainstalován. V neposlední řadě má být vybaven také šifrovací bezpečnostní technologií BDE (Bulk Data Encryption). Cena zatím nebyla zveřejněna.

Zvláštností je, že Travelstar 5K500 má být díky použítí třech ploten vysoký 12,5 mm, což je zhruba o 3mm více, než je výška běžných notebookových disků se dvěmi pltonami. To tedy může při instalaci do stávajících přenosných počítačů způsobit problémy a ne v každém notebooku bude tedy možné tento disk používat.

CS24

Připomeňme, že Hitachi plánuje v roce 2009 začít vyrábět pevné disky se zcela novou technologií, označovanou jako CPP-GMR (Current Perpendicular-to-the-Plane Giant Magnetoresistance), díky které budou moci být hlavičky disků nejen menší, ale i mnohem citlivější na detekci magnetického pole než dosud. Hustota záznamu pak stoupne na 500 Gb–1 Tb na čtvereční palec, přičemž v současnosti se pohybuje kolem úrovně 200 Gb na palec čtvereční. V průběhu dalších dvou let by díky tomu měla kapacita desktopových pevných disků Hitachi narůst až na 4 TB a disky v noteboocích by měly dosáhnout úložné kapacity zhruba 1 TB.
Nenechte si ujít:
Výrobci pevných disků ohlašují další zvyšování kapacit

Hitachi, Canon a Panasonic budou společně vyrábět LCD displeje

Nobelova cena za malé pevné disky

Seagate – IDE disky u nás končí

Pevné disky stále vládnou světu