Hlavní navigace

Hitachi zřejmě chystá 1,5TB disk

28. 12. 2007

Sdílet

Hitachi chystá něco velkého. Svědčí o tom pozvánka od Hitachi na veletrh CES, který se bude konat za 2 týdny v Las Vegas. Najdete na ní totiž upozornění: 1.5 is coming. A o první máj asi nepůjde...

Ono "1.5 is coming" by mohlo znamenat právě příchod 1500GB disků. Však už je také načase. 1TB disky jsou s námi již skoro rok a trh vyžaduje stále větší a větší kapacity. Navíc by nebylo překvapivé, že by 1,5TB disk jako první představilo Hitachi. Společnost je totiž na poli pevných disků známým inovátorem a jako první přišla s 1TB i 500GB disky.


Dalším faktem, který by mohl být potvrzením naší domněnky, je kapacita diskových ploten. Jak první 1TB, tak první 500GB měly pět ploten o kapacitách 100, případně 200GB. Podle této logiky by 1.5TB disk měl mít kapacitu 300GB na plotnu, což je kapacita, která se při použití technologie kolmého zápisu v dnešních discích běžně používá, některé nové 1TB disky mají pouhé 3 plotny.

Celé to tedy dohromady zapadá a dává logiku. Nechme se tedy překvapit, zda se opravdu dočkáme nových gigantů, nebo nás Hitachi na CES ohromí něčím úplně jiným.

- - Tomáš Šulc