Hlavní navigace

Hitman: Blood Money

29. 9. 2006

Sdílet

Ivan Mládek onehdy řekl, že má svého plešatého kolegu rád, i když je to vlastně mrzák. Kdyby něco takového prohlásil o holohlavém agentovi 47 ze hry Hitman: Blood Money, asi by to byl jeho poslední vtípek.

Série Hitman má mezi počítačovými hráči dobrou pověst, i když při prvním uvedení charismatického nájemného zabijáka na scénu elektronické zábavy se vývojáři z IO Interactive nevyhnuli negativním reakcím na toto kontroverzní téma. Plešoun s ocelovými nervy se však již na herní scéně zabydlel a nyní přichází znovu řešit obtížné zakázky, aby vydělal pořádně krvavé peníze.



Agent 47 pracuje pro tajnou agenturu nájemných vrahů. V rámci zakázek se podívá do všech koutů světa, ale všude se bude řídit stejným heslem nevzbudit žádný rozruch, vykonat čistě svoji práci a potichu zmizet. Ač se ve hře objevuje slušný arzenál zbraní, Hitman prostě není střílečkou, ve které byste jak na běžícím páse přemísťovali náboje ze svých "gunů" do těl nepřátel, kteří po vás jdou v zástupech.



Tady se to zkrátka neobejde bez plánování a opatrného postupu. Hitman má k dispozici spoustu pomůcek pro tiché zneškodnění stráží, některé v základní výbavě, jiné může sebrat cestou škrtící struna, injekce s jedem, pistole s tlumičem či kuchyňský nůž jsou leckdy elegantnější než "jatkomilná" brokovnice. Svůj arzenál navíc budete postupně rozšiřovat (o kousky nalezené v jednotlivých misích) a vylepšovat. Pokud si vyděláte dost peněz, můžete si na své zbraně pořídit například lepší optiku, subsonické střelivo nebo třeba laserový zaměřovač. Kromě opatrného postupu a tichých zbraní můžete ovšem využít i další triky. Zneškodněné osoby totiž lze vysvléct z jejich šatů a vydávat se díky tomu třeba za policistu, kuchaře nebo instalatéra. Pokud vypozorujete, co které postavy dělají a kam kdy chodí, není problém instalovat na správné místo nálož a pak v klidu z bezpečné vzdálenosti vyřešit problém jednoduchým stisknutím tlačítka na dálkovém detonátoru. Nebo můžete třeba otrávit nápoj, který se právě chystá sekretářka odnést svému šéfovi... Možností je prostě spousta.



Když se to vezme kolem a kolem, většinu misí můžete projít i "Rambo stylem". Nebo se o to alespoň pokusit. Ale většinou se to nevyplácí herní úrovně jsou obvykle plné bodyguardů, policistů či agentů a proti velké přesile obvykle nemáte moc šancí. Navíc bývá v okolí spousta civilistů, kteří při sebemenším násilí ztropí povyk nebo běží žalovat nejbližšímu policistovi. A i kdyby se vám povedlo všechny nepřátele postřílet, budou vaše fotografie na titulních stranách všech novin a postup v dalších misích budete mít díky své popularitě dost ztížený. Ovšem i na to se najde lék pokud máte dost peněz, můžete podmáznout nějaké svědky nebo rovnou policejního šéfa a vaše nechtěná "sláva" půjde rázem dolů. To víte, každý může zapomenout, jak ten zabiják vlastně vypadal, ztráta dokumentů na policejním oddělení také není úplně nemožná... Také vám to připomíná situaci v české justici?



Graficky je hra velmi hezky provedená, i když pro vychutnání a ocenění všech odstínů, odlesků a dalších efektů musíte mít docela slušné železo. Nejen herní prostředí, postavy a všemožné objekty potěší svým zpracováním velmi dobře vypadají také filmečky, které mezi jednotlivými akcemi velice chytlavým způsobem vyprávějí zajímavý příběh. Výborné je i ozvučení a hudba. Krvavé peníze jsou opravdu vydařený, i když trošku drsný titul. Pro všechny, kdo mají rádi inteligentní akční hry, je to jasná volba.



Hodnocení: 8,4
Výrobce: IO Interactive
Vydavatel: Eidos
Distributor pro ČR: Cenega Czech
Lokalizace: manuál
Cena: 1299 Kč
Multiplayer: ne