Hlavní navigace

HoMaM V: Kladiva osudu

23. 3. 2007

Sdílet

Jedna z nejpopulárnějších strategických sérií se nedávno dočkala pátého dílu. A vzhledem k jeho solidnímu úspěchu bylo jen otázkou času, kdy se dočkáme dalšího dobrodružství z fantastické říše.

Už podtitul přídavku – Hammers of Fate, neboli Kladiva osudu – většině fanoušků fantasy žánru jasně naznačuje, že se nejspíše setkáme s... no ano, s trpaslíky! Ti kromě oblíbené drtivé zbraně samozřejmě přinášejí do hry i další novinky.



Kromě nového trpasličího města se jedná pochopitelně i o neokoukané hrdiny. Ti se sněhovými závějemi ve své říši bojují díky mohutným mamutům, originálnímu to dopravnímu prostředku. A samozřejmostí je i nová profese malých statečných reků – runový mág. Už název tohoto povolání je více než výmluvný; ano dojde na runovou magii. Chrabří trpaslíci mohou (za cenu spotřebování určitého množství surovin) vyvolat mocné síly, jako je třeba zuřivost, bojové šílenství či vzkříšení. Jde o docela zajímavou alternativu ke klasické magii...



Hlavní příběh je rozdělen do tří částí po pěti mapách, což je velice zhruba polovina singleplayerové kampaně z původní hry. A vzhledem k tomu, že některé mapy jsou opravdu na dlouho, se jedná o solidní porci strategické zábavy. Kromě toho autoři připravili i několik samostatných bojišť, jak pro jednoho hráče, tak pro multiplayerové zápolení.



Herní principy se samozřejmě příliš nezměnily, pořád tedy jde o zábavnou kombinaci prozkoumávání krajiny, RPG vývoje hrdinů, obsazování a vylepšování hradů a bojů s nepřáteli i neutrálními jednotkami. Jednu herní novinku však přeci jen najdeme; lze použít funkci automatické karavany, což vám ušetří spoustu rutinní práce. Grafika je pořád velmi povedená, obsahuje nějaké ty nové prvky, ale vcelku nic revolučního. Pro příznivce série se jedná o solidní, i když nikoliv převratný kousek.



Hodnocení: 6,9
Výrobce: Nival Interactive
Vydavatel: Nival Interactive
Distributor pro ČR: CD Projekt
Lokalizace: Titulky
Cena: 599 Kč
Multiplayer: ano