Hlavní navigace

Hotely v Číně musí instalovat monitorovací systém

1. 8. 2008

Sdílet

Mezinárodní olympijský výbor ve současně dohodl s čínskou vládou na podobě cenzury čínského Internetu během olympiády. Blokování se nebude týkat webů vztahujících se k olympiádě, ale má probíhat „normálně“. Řada návštěvníků si tak bude moci vyzkoušet, jak „čínský firewall“ funguje ve skutečnosti...

Republikánský senátor za stát Kansas Sam Brownback uvedl, že čínská vláda nutí hotely v rukou zahraničních vlastníků instalovat odposlouchávací zařízení i systémy na monitorování internetových aktivit hostů. Samozřejmé je dávat tento požadavek do souvislosti s blížícími se olympijskými hrami.
Řetězce hotelů často investovaly na čínském trhu značné prostředky, a na čínské požadavky proto přistupují. Komentátoři upozorňují, že návštěvníci her ale mohou ohrozit zabezpečení svých informací a systémů i bez toho, aby prováděli jakékoliv aktivity politického typu. Nejde přitom jen o monitoring ze strany státních orgánů – naopak lze říct, že tento monitoring nestačí na to, aby zabránil „soukromým“ kriminálním aktivitám. Servery v Číně jsou dnes jedním z hlavních zdrojů malwaru (Hlavní zdroje malwaru: servery v Číně a blogy Googlu, doporučení pro návštěvníky her viz Čínský internet by měl být během olympiády volný, ale nebezpečný).

Mezinárodní olympijský výbor ve současně dohodl (respektive souhlasil) s čínskou vládou na podobě cenzury čínského Internetu během olympiády. Blokování se nebude týkat webů vztahujících se k olympiádě, ale má probíhat „normálně“. Řada návštěvníků si tak bude moci vyzkoušet, jak „čínský firewall“ funguje ve skutečnosti – i přes několik již provedených testů jsou k dispozici jinak spíše spekulace než informace.
V minulosti Čína slíbila, že během olympiády nebude blokován YouTube, Wikipedia či Google News. Blokovány ovšem naopak budou například stránky organizace Reportéři bez hranic.

Zdroj: Computerworld.com

Viz také:
Čínská filtrace Internetu - podrobnosti nejsou známy
Cíle hackerů pro rok 2008 - prezidentské volby v USA a olympiáda v Pekingu