Hlavní navigace

HP Edgeline – unikátní technologie spojující vlastnosti inkoustového a laserového tisku

Sdílet

HP představilo novou tiskovou technologii, která může až čtyřikrát zvýšit rychlost inkoustového tisku, snížit provozní náklady a zároveň je vhodná pro provozy s vysokou měsíční zátěží.

CS24

Společnost HP představila tiskovou technologii nové generace pod názvem HP Edgeline, na jejímž vývoji pracovala déle jak 4 roky. Portfolio inkoustových tiskových řešení HP s technologií HP Edgeline kombinuje ty nejlepší vlastnosti inkoustového a laserového tisku - přináší barevný tisk konzistentní kvality na všech typech médií, při splnění optimálních parametrů v rychlosti tisku, celkových nákladech na vlastnictví (TCO - total cost ownership) a velkokapacitní provoz.


Unikátnost HP Edgeline spočívá v tom, že tiskárny s touto technologií používají čtyři stacionární tiskové hlavy, pod nimiž bez zastavení projíždí tiskové médium, na které je nanášen inkoust. Tisková zpráva hovoří o čtyřech hlavách v jedné řadě, přesněji by (alespoň podle dostupného instruktážního videa) mělo být uvedeno, že se jedná o hlavy umístěné do tvaru šachovnice.



Každá tisková hlava je dlouhá 4,25" a může nést trysky dvou inkoustových barev. Předsazením jedné hlavy před druhou je nutné k zamezení podélných pruhů. Faktem zůstává, že řešení čtyř hlav (dvě hlavy pro azurovou a purpurovou barvu, dvě hlavy pro černou a žludou barvu) umístěných nad podávacím válcem, na kterém při tisku bez zastavení projíždí papír, je unikátní. Současné technické řešení, při kterém se papír při tisku vždy na chvíli zastaví, aby nad ním ze strany na stranu přejela tisková hlava se čtyřmi (šesti, sedmi) inkousty, má své hranice, které zřejmě nelze jiným způsobem překonat. Posun do stran u běžných tiskáren s hlavou, v níž jsou umístěny kromě trysek i inkoustové zásobníky, vyvolává kmitání. Při rychlém tisku v nízké kvalitě dochází k problémům v soutisku barev, na výtiscích je patrné řádkování odpovídající šířce tiskové hlavy, resp. množství inkoustových trysek, které se do tiskové hlavy podařilo vměstnat.

Společnost HP dříve řešila problém pohybu těžkých tiskových hlav s inkoustem jejich oddělením od inkoustových zásobníků. Tato volba přispěla ke zrychlení tisku u kancelářských tiskáren, bylo dosaženo i snížení provozních nákladů. Oddělené inkousty v samostatných cartridgích mají větší objem než běžné zásobníky. Jejich výrobce se nemusí obávat, že by vyšší objem a tím i hmotnost ovlivnily namáhání tiskové mechaniky. V mechanice jako takové donedávna spočívaly čtyři samostatné inkoustové hlavy s prodlouženou životností 12 - 24 tisíc výtisků. Přibližně před rokem se objevily sdružené inkoustové hlavy, určené pro dvojici inkoustů, zpravidla azurovou a purpurovou barvu a naproti tomu žlutou a černou barvu.

Jak je z dodané tiskové zprávy patrné, nebylo toto řešení posledním vývojovým krokem. Vyhoví sice pro běžné kanceláře, ale pohyb tiskových hlav nad papírem nelze zvyšovat donekonečna.Namísto pohyblivé tiskové hlavy (používané v dnešních inkoustových tiskárnách) tisk s využitím technologie HP Edgeline probíhá jinak. Při nečinnosti tiskárny jsou tiskové hlavy zaparkovány na straně, po spuštění tisku vyjedou z parkovacího prostoru (dostupné materiály neuvádějí, zda v "parkingu" leží na humidoru, který zabraňuje vysychání inkoustu, nebo je z nich odčerpán inkoust a na místo se dostane znovu až při požadavku na tisk) a rozmístí se nad podávací válec. Po automatické detekci tiskového média je nanášen inkoust první a druhou dvojicí hlav a vzápětí i třetí a čtvrtou tiskovou hlavou. Na vloženém obrázku je naznačeno jak rozmístění tiskových hlav, tak pohyb papíru.



Stacionární umístění tiskových hlav nad papírem přispívá ke zvýšení rychlosti tisku, ale také k přesnějšímu nanášení inkoustu. Díky nepohyblivosti hlav je předpokládána i zvýšená živostnost součástí, tedy i nižší provozní náklady. Technologie HP Edgeline kontroluje jak nepřerušovaný průchod tiskového média, tak i správné nanášení inkoustu. Pomocí elektronických čidel na tiskové hlavě (Optical-Drop Detector) může zkontrolovat funkčnost všech tiskových trysek a pomocí technologie HP Closed-Loop Color Calibration zajistí správné vyvážení barevných odstínů. Keramický materiál použitý při výrobě tiskové hlavy je zárukou termální stability, což potlačuje riziko defektů při nanášení inkoustu v důsledku teplotních výkyvů.


Hlava - několik vrstev keramického materiálu

Tisková hlava HP 4,25“ Edgeline Technology je členěna na 5 čipových jednotek (printhead chips), z nichž každá obsahuje 2.112 tiskových trysek. Každá tisková hlava dokáže tisknout dvě barvy a dohromady obsahuje 10.560 tiskových trysek, přičemž na jednu barvu připadá polovina z nich. Tiskárna se čtyřmi tiskovými hlavami je vybavena celkovým počtem 42,240 tiskových trysek. Na palec (2,54 cm) šířky tištěného dokumentu připadá 1.200 tiskových trysek, což je zárukou vysokého nativního rozlišení tisku (1.200 dpi).

Výkon této technologie je opravdu mimořádný. Tištěný dokument může projíždět pod tiskovou hlavou rychlostí až 35 palců (88,9 cm) za sekundu, skutečná rychlost se však odvíjí od náročnosti tiskové předlohy. Například výtisk 12ti barevných fotografií o standardním rozměru 10x15 cm by na tiskárně s touto technologií trval pouze jednu minutu. Přibližně stejnou dobu by zabral výtisk 71 dokumentů velikosti A4. V budoucnu s příchodem druhé generace této technologie by rychlost tisku měla vzrůst až na 100 A4 za minutu.


HP densitometr pro kontrolu výtisků

Technologie HP Edgeline je navržena pro spolehlivý a rychlý tisk v konzistentní kvalitě při minimální úrovni celkových nákladů na vlastnictví nezávisle na provozním vytížení a způsobu užití. Technologie podporuje vícero typů tiskových kazet, z nichž každý je optimalizován pro specifický segment užití. Například pro tisk fotografií na papíry HP Photo Papers je doporučeno používat inkousty HP Vivera.

Více informací najdete na internetové stránce www.hp.com/go/edgeline.

Poznámka redakce: Popsaná technologie tisku je velkým technickým skokem a poměrně neočekávaně může posunout inkoustový tisk ke zcela jiným využitím. Přestože následný příměr nemusí být nejpřesnější, dalo by se hovořit o podobném rozdílu chápání celé technologie, jakým byl například přechod od ručních skenerů k deskovým. S využitím se počítá v náročných kancelářských provozech, ale také v různých fotolabech, fotokioscích apod. Zatím je to jen krásná představa - přijít k zařízení, vložit paměťovou kartu, vybrat fotografie a za minutu si jich 12 odnést. Přesto se najde pár otázek, na které jsme zatím odpověď nezískali, takže si na ně budeme muset počkat...Jak bude ošetřeno zasychání inkoustu při rychlém tisku? Pomocí větráků? Jaké inkousty budou používány? Pigmentové, dye-based? Zůstane jen u čtyř barev, nebo se časem objeví šest a více odstínů? Tyto informace zatím zůstávají tajemstvím. Počkáme tedy na první vzorky, které se objeví možná už letos. Jisté je zatím jen to, že k masovému nasazení by mělo dojít v letech 2008 a 2009

Foto: HP

- - Václav Maletínský