Hlavní navigace

HP posiluje divizi služeb – za 14 miliard dolarů kupuje firmu EDS

14. 5. 2008

Sdílet

Téměř 14 miliard dolarů zaplatila firma Hewlett-Packard za společnost EDS, poskytovatele IT služeb. HP tak chce posílit svou pozici na poli služeb (podle odhadů by se měl obrat odpovídající divize více než zdvojnásobit) a lépe tak konkurovat především společnosti IBM, která je v této oblasti světovou jedničkou.

Téměř 14 miliard dolarů zaplatila firma Hewlett-Packard za společnost EDS, poskytovatele IT služeb. HP tak chce posílit svou pozici na poli služeb (podle odhadů by se měl obrat odpovídající divize více než zdvojnásobit) a lépe tak konkurovat především společnosti IBM, která je v této oblasti světovou jedničkou. EDS by se mělo po schválení příslušnými úřady stát součástí HP během druhé poloviny tohoto roku.
Součástí plánu na převzetí je vytvoření nové obchodní jednotky označené jako "EDS -- an HP company," jež bude působit v současném sídle EDS a do níž budou převedeny některé současné IT služby poskytované firmou HP, tedy hlavně outsourcing. Služby přitom v současnosti generují více než polovinu obratu divize HP Technology Solutions Group; druhou polovinu tvoří příjmy z úložných řešení, serverů a softwaru.
„Koupě subjektu zabývajícího se službami je podle mne v době nejisté ekonomiky dobrou investicí, neboť zákazníci, aby ušetřili náklady, často volí cestu outsourcingu,“ vysvětluje jeden z důvodu pro akvizici Mark Hurd, šéf firmy HP.
“Akvizici považuji za pokus HP výrazněji a smysluplněji ovlivnit trh s technologickými službami a outsourcingem,“ řekla o nejnovějším kroku HP Dana Stiffler, ředitelka výzkumů ve společnosti AMR Research.
Celosvětový trh s IT službami měl podle společnosti Gartner v loňském roce hodnostu přibližně 750 miliard dolarů, což představovalo meziroční nárůst o více než 10 %. Segmentu vévodila firma IBM (54 miliard), EDS na druhém místě dosáhla obratu 22 miliard dolarů. HP se 17 miliardami dolarů byla až na pátém místě (za firmami Accenture a Fujitsu).

 

Autor článku