Hlavní navigace

HP u Warnerů pracuje na 4K Digital

12. 7. 2007

Sdílet

Studio Warner Bros. Entertainment si zvolilo technologii ukládání dat HP v rámci transformace postprodukce nových filmů a renovování starších titulů.

CS24

Technologie HP Media Storage pomáhá studiu Warner Bros. přejít na formát digitálního videa 4K Digital. Pro srovnání – HDTV má rozlišení 1 920 x 1 080 bodů při poměru stran 16:9, což je ve výsledku 2 073 600 bodů. 4K Digital (setkáte se i s označením Digital Cinema 4K) má rozlišení 4 096 x 1 714 bodů při poměru stran 2.39:1 (7 020 544 pixelů) nebo 3 996 x 2 160 při poměru 1.85:1 (8 631 360 pixelů). V počítačové branži se setkáte s označením 4K nejspíše v případě formátu Sony 4K – 4 096 x 2 160 při poměru 1.85:1 (8 847 360 pixelů), označované u projektorů rovněž jako SXRD.


Warner Bros. tímto krokem hodlá zefektivnit své postprodukční procesy při zachování vysokého rozlišení. Warneři využili technologii HP Media Storage už při výrobě čerstvého hitu Dannyho parťáci 3 (Ocean's 13). S touto technologií mohou kreativní týmy v reálném čase ukládat a načítat soubory 4K a převádět filmový materiál na řadu distribučních formátů jako jsou 35mm film, formáty pro digitální kina, disky s vysokým rozlišením, internetová televize či formáty pro mobilní zařízení.

Technologie HP Media Storage byla navržena přímo pro zábavní průmysl a prostřednictvím softwaru Apple Xsan je kompatibilní s aplikací Apple Final Cut Studio.
Studio Warner Bros. ve svém zařízení Motion Picture Imaging (MPI) realizuje pomocí technologie HP Media Storage postprodukční úkoly ve vysokém rozlišení, například denní sestřihy, průběžné 4K digitální sestřihy, korekci barev, mastering pro kino a video ve vysokém/standardním rozlišení, digitální začišťování či laserové nahrávání na filmy. Videoklip s prezentací tohoto špičkově vybaveného zařízení naleznete zde http://video.telecomtv.com/hp/mediastorage.wmv.

Řešení HP Media Storage ve studiu Warner Bros. MPI zahrnuje disková pole HP StorageWorks 8000 Enterprise Virtual Array, linuxové servery HP ProLiant, blade servery HP BladeSystem a pracovní stanice HP s vícejádrovými procesory. Správu dat v heterogenním systému souborů zajišťuje software pro správu datového úložiště Quantum StorNext.

Pomocí softwaru StorNext zobrazuje řešení HP Media Storage různé vrstvy datových úložišť jako jediný virtuální disk. Zahrnuje vysoce výkonné disky pro rychlé, souběžné sdílení aktivních dat, near-line systémy pro referenční nebo starší data, diskové systémy pro zálohování a offline pásky pro archivovaná data. Kromě dosavadní podpory operačních systémů Linux, Windows a HP-UX 11i nyní HP Media Storage podporuje připojení systémů Apple Mac OS X a Windows XP k diskovým polím HP StorageWorks EVA SAN, jež používají rozhraní Fibre Channel. Řešení HP Media Storage tak nyní se všemi hlavními operačními systémy, které se používají v postprodukci.

Řešení HP Media Storage už nainstalovala řada tvůrců obsahu a distributorů. Například Starz Entertainment (dodavatel prémiových filmů pro TV) i British Film Institute (BFI), který nedávno společně s HP zahájil práci na zpřístupnění britského filmového dědictví více než 230 000 filmů a 675 000 televizních programů. Nová Mediatheque v BFI Southbank v Londýně s řešením HP Media Storage jako páteří bude poskytovat bezplatný přístup k historickým filmovým záznamům, například korunovaci královny Alžběty II. nebo vítězství Anglie na fotbalovém mistrovství světa v roce 1966.

- - Alexandr Radecký