Hlavní navigace

Hrajte si s obrázky na webu

1. 11. 2007

Sdílet

S „modernizací“ webu a stále dostupnějšího širokopásmového připojení se do povědomí uživatelů dost...


S „modernizací“ webu a stále dostupnějšího širokopásmového připojení se do povědomí uživatelů dostávají také on-line služby kopírující  funkce klasických nejpoužívanějších desktopových aplikací. Jde například o textové či tabulkové editory a také o grafické editory, na které jsme se v tomto článku zaměřili.

Internet nabízí díky takzvanému Webu 2.0 širokou paletu aplikací, se kterými jsme se byli zvyklí setkávat především v podobě klasického softwaru. Příkladem budiž balíček společnosti Google Docs and Spreadsheet, který se snaží konkurovat například kancelářskému MS Office. Jaké jsou výhody či nevýhody těchto služeb?
Mezi klady můžeme započítat absenci instalace, přístup k datům a dokumentům kdekoli na světě či to, že máte k dispozici svůj oblíbený editor prakticky všude. Vzhledem k tomu, že se tyto služby snaží hospodařit s minimálními nároky na připojení, dostanete zpravidla pouze ty nástroje, které opravdu běžný uživatel využívá. A zde již nastupují negativa – dlouhý upload, problémy s bezpečností či absence profesionálních funkcí (i když ani to nemusí být pravda, jak ukáže tento text).
Pokud se zaměříme na samotné téma článku – tedy test on-line grafických editorů – nalezneme nové a poměrně významné výhody: provázanost s webovými alby (jako například Picasa Web Album, Flicker či Facebook), což může být pro uživatele těchto projektů velice příjemné. Na druhou stranu pokud žádné webové album nevlastníte a ani to nemáte v plánu, nebude pro vás zřejmě příliš příjemné posílat fotografie na nějaký vzdálený server, nehledě na to, že místo na vaše fotografie není obvykle neomezené. Většina také má potíže s podporou češtiny (u ovládacích prvků to ale nevnímám jako problém), což je u vkládání textů v mateřském jazyce poměrně významný nedostatek (jediný program kompletně v češtině i s českou podporou písma byl Online Web Photo Editor, české popisky umožňuje také Picture2live).

Co jsme hodnotili

Jak samotný test vypadal a jaká byla kritéria? Všechny testované aplikace jsme brali jako zdarma nabízené, to znamená, že do výsledků nebudou zahrnuty ty parametry či funkce, které jsou k dispozici za poplatek, o těch zcela komerčních ani nemluvě. Pokud jde o webové utility obecně, prvním kritériem je přehlednost a použitelnost (co s programem, který je sice kvalitní, ale zcela chaotický, takže hledání skvělé funkce trvá několik dlouhých minut), dále rychlost, funkční výbava a samostatná umělecká činnost. Hodnotilo se jako ve škole, od jedné do pěti (jednička je nejlepší).
O recenzování posledního kritéria, tedy jakési složky umělecko-kreativní, se postarala brněnská výtvarnice Monika Vaňková, která se mimo jiné umění skrze počítač aktivně věnuje.
Minimální hardwarové nároky nejsou nijak přemrštěné – je potřeba mít standardní webový prohlížeč (některé zvláštní prohlížeče, popřípadě čistě textové nebudou ideální volbou) – podporovány jsou většinou Firefox 1.5+ a Internet Explorer 6+, některé editory poběží snad i pod Operou, ale to jsme netestovali. Potřebujete dále pokud možno co nejrychlejší připojení a počítač s obvyklou konfigurací pro práci s grafickými editory.
Výsledky testu mohou být pro někoho zajímavé, neboť ukazují, že i tolik opomíjené Web 2.0 aplikace jako grafické editory mají svoji kvalitu a mohou být těm „klasickým“ pořádnou konkurencí. Než se pustíme do samotného testu, snad ještě jedna poznámka: výčet editorů není absolutní a vyčerpávající. Cílem není zmapovat celé prostředí, ale vytvořit přehledný a pokud možno co nejlépe rozvrstvený přehled o možnostech, které tyto editory nabízí.

Použitelnost Rychlost Funkční výbava Umělecké možnosti Celkové hodonocení
Fausto 2 3 1 2 2,0
Graphita 2 3 3,5 1,5 2,5
OWPE 1,5 1 4,5 4 2,8
Picnik 1,5 1 1,5 2,5 1,6
Picture2live 2,5 2 1,5 1 1,8


Fauxto
www.fauxto.com

Pokud používáte Photoshop a potřebujete on-line úpravu fotografií (například na cestách), pak pro vás může být tento produkt zajímavá volba. Zatímco níže recenzovaný Picnik jako by Picase 2 z oka vypadl, Fausto si vzal za vzor produkt firmy Adobe. Naleznete zde velice podobné panely nástrojů, ovládání vrstev, práci s barvami (kromě RGB i CMYK), efekty, menu… vše působí jako zjednodušená verze Photoshopu.
Nevýhodou může být nutnost registrace, ale především nedostatečná rychlost a těžkopádnost celého systému. Práce s vrstvami či podpora CMYK není úplně obvyklá ani u klasických programů, natožpak u Web 2.0. U takto profesionálně vypadajícího programu zamrzí absence podpory středoevropských fontů. Také efektů by mohlo být více a možnosti nastavení by měly být širší.
Program rovněž podporuje svůj vlastní formát FXO. K dispozici máte také svůj virtuální disk s možností tvořit složky. Můžete otvírat soubory typu JPEG, PNG, GIF, BMP a TIFF. Celé ovládání je velice profesionální a decentní. Pokud požadujete práci s vrstvami či profesionální přístup k barvám, pak jste na správné adrese. Chcete-li však svižného a rychlého pomocníka pro správu a editaci fotografií ve vašich webových albech, pak vás tento nástroj asi nenadchne.
Komentář výtvarnice k tomuto programu z pohledu umělce by byl analogií na recenzi Photoshopu (snad až na nedostatek štětců): „Jednoduchý program, který neposkytuje příliš možností pro vlastní kreativní tvorbu, jde spíše jen o základní úpravu fotografií. Je zde pouze pár typů štětců, kterými lze obrázek vlastní rukou dotvářet. Některé předdefinované motivy tohoto programu jsou ale zajímavé a jiné programy je nenabízejí.“ Pokud dokáží tvůrci toho systému odladit všechny zmiňované chyby (především rychlost a spolupráci s webovými alby), pak se může jednat o velice ambiciózní a kvalitní projekt. Je však otázkou, zda prostředí flashe může tyto změny vůbec nabídnout a není omezením celé aplikace. Zajímavý bude také souboj s očekávanou on-line verzí samotného Photoshopu od Adobe.

Graphita
www.graphita.com

Graphita slouží spíše k zábavě a hraní než k úpravě fotografií či jiné grafiky. Původně byl použit jako propagace služeb společnosti QOOP (www.qoop.com), která se zabývá tiskem fotografií (mimo jiné na trička, hrnky a podobně). Pokud si chcete program jen vyzkoušet, registrace není nutná, pokud však chcete využít všechny možnosti, neobejdete se bez ní. Následovně jste postaveni před možnost uložit až padesát obrázků o maximální velikosti
5 MB (na jednu registraci připadá až 250 MB prostoru). Pokud budete potřebovat více místa, nic vám nebrání v tom, založit si účtů více. Upload podle našich zkušeností trvá poměrně dlouho (může nás však uklidňovat alespoň ukazatel přenesených dat).
Po dokončení odesílání fotografie se spustí samotný program. Je potřeba upozornit, že se jedná pouze o betaverzi, takže je možné, že se objeví nějaké chyby či problémy se stabilitou. Musíme však přiznat, že jsme žádné nezaznamenali. Úprava fotografií (postupem času spíže koláže či karikatury) je poměrně pohodlná. Vše obsluhuje panel nástrojů, který můžete posouvat po pracovní ploše, subjektivně ale téměř všude „překáží“.
Ovládací panel je tvořen čtyřmi záložkami: Doodle, Caption, Objects a Help. Zde bychom měli připomínku týkající se přehlednosti – obzvláště ze začátku je problematické rozlišit, kterou položku užít jako drag and drop a kterou jako štětec (vyžaduje to soustředění se na ovládání, nikoli na činnost samotnou). Na výběr zde máte z velkého množství prvků, které můžete nanášet na fotografii – od bublin a cedulí přes brýle, knírky, klobouky, zvířata až po mýdlové bubliny. Orientaci usnadňuje rolovací menu u každé sekce, které umí odfiltrovat prvky podle kategorie (např. kancelář, politika, obecně vtipné…). Každému prvku můžete přiřadit velikost i průhlednost.
Výtvarník konstatuje, že jde o zábavný program pro rychlé vytváření žertovných obrázků v americkém stylu. Je určen především pro ty, kdo z fotografie chtějí vytvořit vtipné, avšak poněkud kýčové dílko. Vhodný může být i pro vytváření fotografií ve stylu komiksů, protože nabídka bublin a popisků je zde vcelku široká. Rozhodně to ale není program pro jemné doladění fotografií ani pro celkovou změnu jejich vzhledu, jak to nabízí např. Picture2life nebo Picnic.

Online Web Photo Editor
www.photoeditor.cz/cz/

I čeští programátoři mají své želízko v ohni. Nevyžaduje registraci a podporuje formáty GIF, PNG a JPG, což pro většinu úprav postačí. Velkou výhodou této služby je, že celý systém komunikuje v češtině. Zajímavá je i podpora velkého množství prohlížečů: Mozilla Firefox 1.5+, Internet Explorer 6.0+, Opera 9.0+, SeaMonkey 1.1+, Safari 3.0, což může být pro mnohé velké pozitivum. Práce s programem je sice svižná a poměrně rychlá, ale možnosti editace nejsou příliš široké: obrázek je možné otáčet (jen po 90 stupních), měnit velikost, zarámovat (je nutno podotknout, že pokud váš vkus není značně substandardní, z rámečků si asi nevyberete), vložit text (editor podporuje české znaky), ořezat, změnit jas a kontrast či převést na černobílý obrázek. Podobně se vyjadřuje i výtvarník, když konstatuje, že program neposkytuje mnoho možností ani pro klasickou úpravu fotografií, ani pro vytvoření originálního díla. Kromě základních funkcí nabízí snad jen několik dosti kýčových rámečků a funkci negativu.
Funkcí není tedy mnoho, nabízejí však elementární úpravy. Jeho velkým konkurentem bude software přímo dodávaný s operačními systémy. Na druhou stranu potěší export na WAP server či ImageShack. Nepočítaje již zmiňovanou podporu češtiny, tento program nijak nenadchne, na druhou stranu pokud vám stačí uvedený seznam funkcí, tak se nemusí jednat o špatnou volbu.

Picnik
www.picnik.com

Další beta verze on-line grafického editoru, oděná v zeleném kabátě, si vzala za vzor Google Picasa 2. Celé prostředí vypadá velmi podobně a pokud produkt internetového giganta používáte k úpravě fotografií, jistě nebudete zklamáni. Nabízí totiž podobné funkce i efekty, jen snad ještě v daleko větší míře. Právě sázka na komplexní a rychlou úpravu fotografií se zde vyplatila. Celý systém je velice svižný a přehledný. Silnou stránkou je i možná spolupráce se službami webových fotogalerií jako Picasa, Flickr či Facebook. Stačí si vybrat fotografii na vlastním účtu, a pak ji jen snadno editovat (můžete také samozřejmě editovat fotografii z vašeho PC, nebo jakoukoli, ke které znáte URL adresu). Pokud jde o import, překvapí množství podporovaných formátů – JPG, GIF, PNG, BMP, TGA, TIF, TIFF… Mezi možnosti exportu patří uložení fotografií na některou ze služeb webových alb, uložení do počítače (podpora JPG, PNG, TIFF, BMP, GIF či PDF), poslání e-mailem, tisk nebo jako Flickr slideshow.
I editační funkce jsou široké a klasické – kromě otáčení (doleva, doprava, nahoru, dolů, jemné vyrovnávání), výřezu, změny velikosti, doostření či změny kontrastu jsou k dispozici i pokročilejší funkce – odstranění červených očí, změny barev, tvorba rámečků a mnoho dalšího. Tato aplikace si v ničem nezadá s klasickými jednoduchými editory fotografií a oproti své konkurenci vyniká především rychlostí.
Dobrá je i práce s obrázky jak v jednotlivých službách, tak i na samotném Picniku, která je intuitivní a přehledná.
Dobré dojmy z tohoto programu má i naše spolurecenzentka, která konstatuje, že jde o editor, s nímž je úprava fotografií opravdu zábavná a jednoduchá. Množství předdefinovaných možností, jak obrázek upravit, je dostačující, navíc však lze používat i funkce, díky nimž během pár sekund změníte teplotu a odstín barev, ostrost a jas, nebo zredukujete efekt červených očí. Předností je rychlost, jakou program změny provádí, a velký rozsah možných změn. Během chvilky vytvoříte z obyčejné fotografie úplně nové dílo, aby odpovídalo vašim představám. Fotka ve veselých a svěžích barvách se díky tomuto programu změní v melancholicky laděný, romantický snímek. Nevýhodou pro některé uživatele může být absence efektů typu bubliny či roztodivné tvary štětce, což znemožňuje manipulaci s obrázkem jinak než jako s celkem.
Z chybějících funkcí zamrzí snad jen absence práce s textem, která by se pro podobné úpravy hodila.

Picture2live
www.picture2life.com

Zajímavým projektem je služba, která vsadila na technologii jednoho kliknutí. Veškeré úpravy fotografií, tvorba koláží a animací totiž probíhá „klikací metodou“. Jednoduše vyberete, jak má obrázek vypadat a kliknete na název efektu s náhledem – pokud se vám výsledek líbí, můžete pokračovat v práci. Pokud ne, pak není nic lehčího než kliknout na tlačítko Zpět a zkusit jiný efekt. Kromě nastavených hodnot můžete některé efekty také částečně ladit (42 efektů). Důraz je ale kladen především na ony „jednoklikové“ filtry, kterých je k dispozici několik set. Mezi ty nabízené patří téměř vše potřebné, od převodu na černobílou fotografii přes efekt malby až po vkládání textů či rámečků, zrcadlící efekty a mnoho dalšího.
Velkým pozitivem je také propojení s projekty MySpace, Flickr, Hi5 či Photobucket, což výrazně zvyšuje jeho konkurenceschopnost. Kromě nahrání z URL adresy a počítače tak máte možnost spolupracovat s uvedenými webovými alby.
Za vysoký nadstandard musíme jednoznačně označit možnost tvořit animace a koláže, kterých je na výběr více než 260. To je zcela výjimečná možnost a ani mnohé profesionální standardní programy tolik možností nenabízejí. Bohužel než naleznete právě to, co potřebujete, trvá to někdy poměrně dlouho. Právě rychlost a přehlednost vyřadila tento program z boje o přední umístění. Jinak se jedná o velice sympatickou službu, která by mohla zaujmout především „kolážisty“.
Program dokáže zaujmout i oko umělce. Ten konstatuje, že nabízí velké množství předem definovaných filtrů, které lze různě kombinovat a vytvářet tak opravdu originální dílo. Jde však pouze o aplikaci jednotlivých vzhledů, nikoliv o možnost doplnit či přetvořit fotografii přesně podle vašich představ. Programu se ale nedá upřít, že je zde opravdu z čeho vybírat. Pokud vás tedy některý z nabízených filtrů zaujme, pak ho můžete použít jediným kliknutím a bez zdlouhavého nastavování jednotlivých parametrů. Nevýhodou tohoto programu ovšem zůstává, že je hodně pomalý.
Za další nevýhody by mohlo být považováno poněkud nepřehledné prostředí, zobrazovaná reklama či mírná nestabilita (jedná se opět o betaverzi). 70504/ZAJ ?