Hlavní navigace

Hrajte akční hry. Budete mít lepší oči!

1. 4. 2009

Sdílet

Vědci zjistili, že hraní her oči nekazí. Ba právě naopak - zlepšuje jejich rozlišovací schopnost. To se hodí například při jízdě autem v šeru či v noci.

Dost často se tvrdí, že hraním her si zrak akorát tak zkazíte. Pravda, bylo by to logické - civění do monitoru očím pravděpodobně příliš nepřidá, řekne si většina lidí. Jedná se také o jednu z nejčastějších výtek, proč jsou vlastně hry tak špatné. Jenže celá věc se může mít diametrálně jinak. Vychází to z jednoho britského průzkumu, který zcela jasně potvrdil, že hraní her naopak zrak zlepšuje. Respektive vylepšuje rozlišovací schopnosti dotyčných, kteří často holdují hraní akčních her. Ty jsou rychlé, barevné a hráči díky tomu dokáží lépe odlišit nejrůznější barevné odstíny. 

CS24

Podle závěrů vědecké studie se to pozná například při jízdě v noci či v šeru. Řada lidí s tím má problémy, ovšem testované objekty, jimiž bylo několik desítek hráčů, takové problémy neměla. Byli rozděleni na dvě skupina. Ta, která hrála akce jako Call of Duty nebo Unreal Tournament, měla o poznání lepší (o 47%) rozlišovací schopnosti odstínů šedivé než lidé, kteří hry nehrají. Ovšem jen nepatrná zlepšení zaznamenali hráči The Sims 2. Vědci se dokonce domnívají, že by výsledky výzkumu mohly vést ke speciální léčbě lidí, kteří mají problémy s viděním v šeru. Dosud se tyto komplikace řešily operativně, čočkami či speciálními brýlemi. Ale terapie videohrami? To tu vážně ještě nebylo!

Zdroj: DailyMail