Hlavní navigace

Recenze: HTC Touch Diamond 2 - Dotýkej se, když můžeš

19. 6. 2009

Sdílet

Druhý „diamant“ v pořadí s dotykovou technologií ovládání má laťku nastavenou poměrně vysoko. Je totiž nástupcem velmi populárního a údajně také neprodávanějšího chytrého telefonu s Windows Mobile.

HTC Touch Diamond 2

 

Předchozí model, úžasného designu a funkcemi nadupaný, bohužel postrádal rozšiřující slot pro paměťovou kartu. Pro mnoho uživatelů vlastnost, bez které se dnes v telefonu neobejdou. HTC Touch Diamond 2 již slot pro microSDHC kartičku nabízí, ale abyste ji mohli zasunout do telefonu, musíte sundat zadní plastový kryt - výměna za provozu tedy není možná.


Ač jsme na vhled a provedení vždy nároční a velmi kritičtí, musíme konstatovat, že HTC Touch Diamond 2 je z tohoto hlediska neodolatelný. Tělo zařízení je vyrobeno z plastu, pouze stříbrný rámeček kolem zařízení je kovový. Pokud by měli pánové z HTC příště něco udělat jinak, mohli by přístroji dát odolnější zadní plastový kryt. Ten stávající je totiž velmi náchylný k poškrábání.

 

HTC


Díky rozměrům 53,1 x 107,8 x 13,7 mm a hmotnosti 117,5 g můžete toto zařízení bez problémů nosit po kapsách. Pokud bychom srovnávali s předchozím modelem, je Diamond 2 o něco málo větší a tlustší, ale vzhledem k použití 3,2" displeje (o 0,4 “ vetší úhlopříčka, tj. cca 1 cm) mu toto jistě mnozí odpustí.


Parametry

Výše jsme zmínili displej, jedná se o WVGA širokoúhlý transmisní TFT displej s rozlišením 480 x 800 bodů. Telefon používá procesor Qualcomm MSM7200A 528 MHz, RAM paměť o velikosti 288 MB, 5Mpx fotoaparát, GPS, FM rádio, Windows Mobile 6.1 a zcela nové TouchFLO 3D prostředí. Kromě paměti RAM, ze které vám po spuštění zůstane k dispozici cca 100 MB, plus/mínus aktivní/neaktivní TouchFLO 3D, je v přístroji dále FlashROM (po prvním spuštění vám z 512 MB zbude přibližně polovina).

HTC


Z pohledu telefonování a dat je přístroj osazen čtyřpásmovým GSM/GPRS/EDGE modulem (frekvence 850/900/1 800/1 900 MHz). Více vás ale bude zajímat 3G modul, který nabízí HSDPA (max. download 7,2 Mb/s) i HSUPA s maximálním uploadem 2 Mb/s. Pokud cestujete často za oceán, zjistěte si, kterého operátora v USA používáte, 3G totiž pracuje s frekvencemi 900 a 2 100 MHz. Komunikační možnosti dále doplňují velmi citlivý modul Wi-Fi 802.11b/g a Bluetooth 2 (podpora profilů A2DP, AVRCP, EDR, PAN, SAP atd).


Praktické použití a ovládání

Nejvíce jsme si dotykové ovládání užili při surfování - a to i díky vysokému rozlišení displeje, kvalitnímu prohlížeči a G pohybovému senzoru umožňujícímu prohlížení obsahu našíř změnou polohy telefonu. Posun webové stránky realizujete přirozeně tahem, velikost zobrazení měníte jednoduše poklepáním na obrazovku a pro plynulé zvětšování/zmenšování je pak k dispozici zoomovací dotykový pás pod displejem.


Vzhledem k vyobrazení jednotlivých prvků na displeji jsme měli trošku obavy, zda se prsty uživatele vejdou na virtuální klávesnici (plná QWERTY). Podařilo se, myslíme si ale, že majitelé silnějších prstů si budou muset vystačit se stylusem (zastrčen v pravé dolním boku).


Základní TouchFLO 3D rozhranní je skvěle řešeno a rozděleno do jedenácti záložek někdy označovaných jako panely s několika více či méně zajímavými funkčnostmi. Mimo úvodní základní obrazovky domů, nabízí záložky lidé, zprávy (SMS a MMS), email, internet, kalendář, foto a video, akcie, hudební přehrávač, předpověď počasí a nastavení vlastností TouchFLO.


Nahoře jsou zobrazovány stavové ikony jako stav baterie, síla signálu a úplně vpravo velmi praktická ikona, jejímž stiskem spustíte grafický taskmanager. Všechny spuštěné aplikace tak máte vždy pod kontrolou. Ovládání doplňují čtyři HW tlačítka pod displejem pro příjem a ukončení hovoru, dále tlačítko Windows a tlačítko pro návrat. Právě stisk tlačítka s logem Windows pro nás byl malým překvapením. Místo klasické nabídky Start se zobrazí nabídka až 24 ikonek s odkazy na programy podle vašeho výběru. Pokud hledáte další aplikace, zobrazí se kompletní seznam.

Velmi se nám líbila vlatnost odezvy lehkým vibrováním při práci s TouchFLO rozhraním. Týká se například výběru záložek nebo psaní na klávesnici. Nám se osvědčila při zamykání displeje telefonu. Po ukončení hovoru příslušné tlačítko pod diplejem jednoduše přidržíte, telefon zavibruje a vy máte jistotu, že z kapsy nikoho „nevytočíte“. Když už jsme u telefonování - docela zajímavě je řešeno přijímání hovorů. K dispozici máte posuvník, kterým tahem doleva či doprava přijmete či odmítnete hovor. Během hovoru  můžete zapnout hlasitý odposlech nebo využít nových vlastností záložky Lidé rozhraní TouchFLO 3D.


Velmi jsme byli spokojeni s funcionalitami fotoaparátu, GPS i FM rádia. 5Mpx fotoaparát s automatickým ostřením (clona F2,8) vytvářel velmi kvalitní snímky ve formátu JPEG s maximálním rozlišením 2 592 x 1 944 bodů. (Video se zvukem je ukládáno v maximálním rozlišení 640 x 480 bodů ve formátech MPEG-4, H.263 a H.264). Smůlu mají jen ti, kteří by rádi fotografovali večer, telefonu chybí přisvětlení např. diodou.


Modul GPS pro lepší funkčnost využívá utilitu QuickGPS (stahuje z internetu technické informace), což má údajně za následek zkrácení doby zaměřování. Často jsme používali instalované Google Maps, rychlost prvního zameření se pohybovala do 20 sekund s přesností 20 metrů.


FM rádio nabízí podporu RDS, s aplikacemi třetích stran pak i technologii TMC, škoda jen, že špunty drátového handsfree nám v uších příliš neseděly. Bohužel k připojení sluchátek s 3,5“ jackem budete potřebovat redukci, přístroj je vybaven pouze ExtUSB konektorem. TouchFLO 3D nabízí funkčně povedený audiopřehrávač s možností tvorby playlistů a utilitku Audio Booster pro úpravu výšek, hloubek a basů.



Co nás skutečně bolelo

Na závěr jsme si schovali několik postřehů, které možná některé potenciální uživatele odradí od koupi tohoto krasavce. První se týká displeje, respektive jeho dotykové vrstvy, která je sice citlivá, ale působí jako zrcadlo. Můžeme to přirovnat k současnému trendu u notebooků majících LCD panely bez antireflexní vrstvy – je-li kolem  málo světla, máme skvělý obraz i barvy, nachází-li se však poblíž silný světelný zdroj, odráží se vše v obrazovce jako v zrcadle. U HTC je to nejmarkatnější při použití venku, pokud ještě svítí sluníčko, jste nuceni vyhledat stín, abyste na displeji vůbec něco přečetli.


Druhá bolístka souvisí s telefonováním. Nízká hlasitost reproduktoru při realizovaném hovoru znemožňuje komunikaci při pohybu v rušném velkoměstě. Stojíte-li na přechodu křižovatky a nemáte s sebou handsfree, raději nechte hovor na později.


Nakonec zmíníme baterii (1100 mAH, 4,07 Wh), jejíž výdrž je v přístroji slabá, nicméně vzhledem k výbavě předvídatelná. Pokud vám systém ráno před odchodem hlásí dvě čárečky (ze čtyř), vězte, že do večera s nimi nevydržíte. Doporučujeme proto dokoupit další baterii.   

 

Verdikt:

Shrnuto a podtrženo - odhlédneme-li od tří zásadních připomínek, které samozřejmě nemusí být kritické pro každého, je  HTC Touch Diamond 2 velmi stylový, perfektně vybavený (3G, Wi-fi, GPS, FM, 5Mpx fotoaparát) a velmi mazaně ovladatelný přístroj. Nutno ještě dodat, že stojí 11 900 Kč včetně DPH a včetně drátového handsfree. Co naopak v balení přístroje nenaleznete, je paměťová karta.


Zapůjčil: Sunnysoft

 

Technická specifikace:

•    procesor Qualcomm MSM7200A, 528 MHz
•    operační systém Windows Mobile 6.1 Professional
•    paměť ROM 512 MB/RAM 288 MB
•    displej 3,2“, TFT LCD, rozlišení 480×800 WVGA
•    HSDPA/WCDMA: Evropa/Asie – 900/2100 MHz (až 2 Mb/s up-link a 7,2 Mb/s down-link)
•    Quad-band GSM/GPRS/EDGE: Evropa/Asie – 850/900/1800/1900 MHz (frekvence, dostupnost HSUPA a rychlost přenosu dat záleží na podpoře operátora)
•    ovládání TouchFLO 3D
•    zoomovací lišta
•    integrovaná GPS anténa
•    FM rádio
•    vestavěný G-senzor
•    rozšiřující slot pro microSD karty (SD 2.0 kompartibilní)
•    Bluetooth 2.0 s Enhanced Data Rate a A2DP profilem
•    Wi-Fi IEEE 802.11 b/g
•    HTC ExtUSB konektor (11-pin mini-USB 2.0 a audio jack v jednom)
•    vestavěný digitální fotoaparát 5.0 MPx s automatickým zaostřováním
•    druhá kamera pro videohovory VGA CMOS
•    podporované audio formáty AAC, AAC+, eAAC+, AMR-NB, AMR-WB, QCP, MP3, WMA, WAV, MIDI, M4A
•    podporované video formáty WMV, ASF, MP4, 3GP, 3G2, M4V, AVI
•    baterie Lithium-ion, kapacita 1100 mAh
•    hovorová doba až 300 minut pro WCDMA a až 340 minut pro GSM
•    pohotovostní doba až 500 hodin pro WCDMA a až 360 hodin pro GSM
•    doba videohovoru až 150 minut
•    síťový adapter – vstup 100 ~ 240V AC, 50/60 Hz, výstup 5V/1A
•    rozměry 107,85 × 53,1 × 13,7 mm
•    hmotnost 117,5 gramů včetně baterie


Obsah balení:

HTC Touch Diamond 2
baterie
stylus
fólie na displej
síťová nabíječka s USB konektorem
USB – miniUSB kabel
kabelové handsfree
uživatelský manuál
CD

Byl pro vás článek přínosný?