Hlavní navigace

Hyper-V Server: Nové možnosti, ale i rizika

5. 10. 2008

Sdílet

Samostatnou verzi virtualizačního řešení Hyper-V Server uvedla společnost Microsoft a je již k dispozici ke stažení zdarma z jejích webových stránek. Tento nástroj, který byl dosud dostupný jako součást Windows Serveru 2008, přináší možnost virtualizace IT infrastruktury i bez nutnosti vázat se na tento operační systém.

Samostatnou verzi virtualizačního řešení Hyper-V Server uvedla společnost Microsoft a je již k dispozici ke stažení zdarma z jejích webových stránek. Tento nástroj, který byl dosud dostupný jako součást Windows Serveru 2008, přináší možnost virtualizace IT infrastruktury i bez nutnosti vázat se na tento operační systém.

Vypuštěním Hyper-V Serveru Microsoft posiluje svoji pozici na poli virtualizace serverů a, i když zde má silné zastoupení VMware, Microsoft předpokládá, že by jí mohl konkurovat cenami a vlastnostmi svých nových produktů. Michael Cote, analytik společnosti Redmonk, spekuluje o tom, že pokud řešení od Microsoftu bude fungovat alespoň tak dobře, jako to od VMware, má velkou šanci se pro něj stát výraznou konkurencí. Řada firem vyhlíží Hyper-V od doby, kdy byl poprvé ohlášen, a důležité pro ně budou hlavně možnosti managementu. Nicméně řešení od Microsoftu zatím chybí některé funkce, jež nabízí VMware. Je tím např. živá migrace, obsažená zatím v betaverzi Windows Serveru 2008 R2, která má umožnit přenos aplikací z jednoho serveru na druhý bez přerušení možnosti jejich využívání. Spolu s novými možnostmi ale přicházejí i nová rizika...

Nové kroky Microsoftu na poli virtualizace serverů a vypuštění samostatných produktů mohou výrazně zamíchat tímto segmentem trhu. Nicméně ani konkurenti nezůstávají v nečinnosti a tento souboj se může stát výhodou hlavně pro zákazníky. Šance na úspěch Neil Sanderson, který má v Microsoftu na starost oblast virtualizace ve Velké Británii, je toho názoru, že zatím jsme jen v rané fázi rozvoje virtualizace, ovšem zdůrazňuje, že dle studie IDC by tato řešení již za několik let mohla mít mnohem významnější podíl na trhu a řada dnešních faktorů tomu nahrává. Podle něj se v současnosti mnoho zákazníků poohlíží po virtualizačních řešeních a Sanderson je přesvědčený, že Hyper-V Server jich řadu osloví už jen z toho důvodu, že je blízký technologiím Windows.

Příznivý má být i fakt, že Microsoft upustil od plánovaného licenčního poplatku 28 dolarů, který byl původně za samostatnou verzi ohlášen. Pokud je však Hyper-V součástí Windows Serveru, je pak celý balíček sice stále o 28 dolarů dražší, ale nabízí i Clustering a další služby, které Hyper-V může využívat.

Neil Sanderson dále mluví o tom, že také ohlášený System Center Virtual Machine Manager má potenciál oslovit trh, a to proto, že nepodporuje jen řešení od Microsoftu, ale i od VMwaru, a tato interoperabilita má být klíčem k jeho úspěchu. Microsoft tím chce podle svých slov vyjít vstříc uživatelům, kteří zainvestovali do konkurenčních produktů, aby nyní mohli spravovat pomocí jednotné aplikace více prostředí najednou. Současně spolupracuje také s firmami jako Novell a Citrix, aby zajistil podporu i pro další technologie.

Virtualizace sice dělá datová centra mnohem flexibilnější, ale současně přináší i nová rizika a ani neodstraňuje nutnost duplikování kritických serverů pro případ jejich selhání, jak varuje specialista na oblast disaster recovery, Andrew Barnes z firmy Neverfail. Pokud prý do virtualizované platformy umístíte svůj nástroj pro správu a tato platforma následně zkolabuje, ztratíte až příliš mnoho funkcí naráz. Barnes dále upozorňuje, že pro udržení kontinuity provozu nestačí replikovat každý virtuální stroj, ale je možné použít například clustering, což však zvyšuje náklady, anebo speciální nástroj, který dokáže replikovat na aplikační úrovni. Tyto nástroje pro Hyper-V zatím chybí, ale jak firma Neverfail, tak i Acronis plánují v dohledné době svá příslušná řešení nabídnout.



V kompletní podobě lze tento článek najít v Computerworldu 16/2008.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku