Hlavní navigace

I AMD řeší problém externích grafik ATI Lasso

19. 5. 2008

Sdílet

Shodou okolností společně s Asusem a jeho, jak jsme si vysvětlili, nepraktickou XG Station oživilo AMD i projekt ATI Lasso, který řeší úplně to stejné jako XG Station, tedy otázku externích grafických karet.

CS24

Projekt Lasso

Řešení AMD zatím není tak pěkně provedené jako u Asusu a není ani zdaleka připravené na vydání. Stejně jako u XG Station totiž vše vázne na vhodném propojení (rozumějte kabel s dostatečnou datovou propustností).



Současné řešení AMD pracuje s grafickými čipy ATI RV670 (ATI Radeon HD38x0) a mělo by snad používat úplně vlastní, dosud nedefinované, rozhraní s potřebnou dostupností. Hovoří se i o speciálních PCI Express kabelech, které jsou již více jak rok certifikované a skutečně existují i ve verzi x16 s dostatečnou propustností, je však problém, že žádná běžná základní deska ani notebook je nemá nikde vyvedené, což sráží současnou použitelnost projektu Lasso téměř na nulu.

K čemu vlastně?

Možná vás napadlo, k čemu by vlastně externí grafická karta měla být? U běžných počítačů s PCI Express sloty asi k ničemu, ale dobré by to mohlo být u notebooků. Samotný notebook by měl integrovaný grafický čip s malou spotřebou, a pokud byste chtěli hrát náročnější hry, tak jednoduše připojíte externí grafiku. Výhody jsou jasné: možnost upgradu, díky plnohodnotným grafikám dosud nevídaný výkon. Jenže pořád chybí to vhodné komunikační rozhraní.

AMD Puma

Spekuluje se i o nové platformě AMD Puma. Co když AMD tohle všechno chystá pro tuto novou mobilní platformu, která má konkurovat Montevině od Intelu? Do specifikací může AMD jednoduše zahrnout i výstup nutný pro provoz externích grafických karet a z každého notebooku pak bude jednoduchým způsobem pomocí plnohodnotné grafiky udělat herní stroj.

Smysl by to dávalo a na mobilní scéně by to mohlo vyvolat velké pozdvižení (pozitivní i negativní). Zatím to jsou ale čiré spekulace a doufám, že se brzy dozvíme něco nového.

- - Tomáš Šulc