Hlavní navigace

i-Sobot - levnější náhrada Aiba

21. 7. 2007

Sdílet

Psí robot nemusí být jedinou robotickou hračkou v domě. Změnit to hodlá společnost Tomy se svým humanoidním robůtkem, který na trh uvede během října

CS24

Robot nazvaný i-Sobot, který bude od října na japonském trhu, je nejmenším humanoidním robotem na světě. Jeho rozměry jsou 16,5 x 10 x 6,7 cm. Ve svém nitru skrývá 17 servomotorů, 19 čipů a gyroskop. Do vínku dostal na 200 předprogramovaných úkonů a činností jako je tanec, dělání kliků, přemetů, napodobování zvířat. Povely jsou mu vysílány přes dálkový ovladač. i-Sobot se naučil i několik frází a rozumí 10 mluveným příkazům.


To není nijak oslnivé ve srovnání s Aibem od Sony, který má i základní schopnosti učení, ale i-Sobot je daleko levnější. Jeho cena bude 350 - 375 USD. Verze pro Japonsko bude vyvedena v bílé a modré, verze pro zámoří (hovořící anglicky) pouze v černé barvě.

Robot je napájen trojicí dobíjecích AA baterií Sanyo, které jsou společně s nabíječkou v balení s robotem. Nabíječka ovšem bude fungovat i s bateriemi jiných značek.

Do Evropy se tento robot dostane až počátkem roku 2008 - předvánoční trhy Japonska a USA mají v zazásobení prioritu. Během prvního roku prodeje očekává společnost Tomy, že se jí podaří umístit do rodin na 300 000 kusů i-Sobota.

- - Tomáš Jirásko