Hlavní navigace

IBM postavila nejvýkonnější superpočítač

10. 6. 2008

Sdílet

Společnost IBM postavila pro vědce z Národních laboratoří v Los Angeles nový superpočítač. Ten je nejvýkonnější na světě a jako vůbec první samotné zařízení překonal hrubý výkon 1 petaflopu.

Onen 1 PFLOPS znamená, že tento superpočítač, pojmenovaný Roadrunner (což je národní pták státu Nové Mexiko), dokáže za jednu sekundu udělat 10^15 operací (pro srovnání nové grafické karty nVidia i AMD se blíží k hranici 1 TFLOPS, což je 1000x méně). Řečeno trošku jinak: podle vědců má tento počítač takový výkon, že za jeden den zpracuje stejné množství dat, jako kdyby všech šest miliard lidí na této planetě používalo 24 hodin denně kalkulačky po dobu 46 let.

Vědci nový superpočítač, který pro ně postavilo IBM z upravených komponent pro herní konzoli Playstation, v hodnotě 133 milionů dolarů chtějí použít pro počítání změn v globálním klimatu a možných dopadů globálního oteplování na celou planetu.

A ještě jedna malá perlička na závěr: 1 TFLOP, tedy 1000x menší meta, byl superpočítačem poprvé překonán před 11 lety, (tedy počítače jsou dnes 1000x rychlejší než přes 11 lety).

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?