Hlavní navigace

IBM software zdarma

18. 9. 2007

Sdílet

IBM plánuje pustit se do křížku s Microsoftem na lukrativním trhu kancelářských aplikací - nahradíme tedy Word, Excel, Powerpoint nebo Outlook freewarem?

IBM hodlá uvolnit svoje desktopové aplikace IBM Lotus Symphony, které budou zdarma ke stažení na webových stránkách IBM. Tyto aplikace jsou okamžitě schopné konkurovat Microsoftu na poli e-mailových služeb, messagingu a týmové spolupráce. Jednotlivé komponenty jako textový nebo tabulkový editor vycházejí z kódu dobře známých OpenOffice. IBM ovšem hodlá poskytnout svému balíku standardní podporu, tak jak je zvykem u komerčních aplikací.


V devadesátých letech se IBM již jednou pokusila narušit hegemonii Microsoftu mezi operačními systémy, když nasadilo da boje vlastní OS/2 a později kancelářský balík SmartSuite, ale neuspěla.

Tento pokus IBM není pro Microsoft vůbec příjemný, i když pravděpodobnost úspěchu se zatím jeví jako minimální. Balík Office je totiž primárním dodavatelem peněz do Redmondu, až poté následuje samotný operační systém Windows. Výraznější ztráta na kancelářském poli, kombinovaná s "úspěchem" Windows Vista, tak není vítána.

- - Tomáš Jirásko